Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví
Menu
  • ČLENSTVO
  • Zdravie
  • Ochorenia
    • Štítna žľaza
  • Prostredie
    • Svetlo
    • Elektrosmog
  • Strava
  • Recepty
  • Rady a Tipy
  • Náš instagram

Domovská stránka » Rybí olej vs. olej z treščej pečene. Ako ho vybrať?

Rybí olej vs. olej z treščej pečene. Ako ho vybrať?

Rybí olej a olej z treščej pečene sú dnes veľmi populárne a odporúčané vďaka obsahu omega 3 mastných kyselín. Výrobcovia nás informujú o jeho blahodárnom vplyve na imunitu, rakovinu a zápalové ochorenia. Kde je pravda? Ako upraviť stravu a ako vybrať rybí olej? Pozrieme sa na to.

Rybí olej vs. olej z treščej pečene – aký je medzi nimi rozdiel?

Rybí olej aj olej z treščej pečene obsahujú prospešné hladiny esenciálnych omega 3 mastných kyselín a minimum omega 6. Hlavný rozdiel medzi nimi je ten, že sa vyrábajú z rôznych zdrojov a majú rôzne nutričné zloženie. Mnoho ľudí verí, že tuky sú nezdravé, ale nie vždy to tak je. Omega 3 mastné kyseliny sú zdravé tuky.

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 sú esenciálne mastné kyseliny a teda telo si ich nevie vyrobiť. Preto ich potrebujeme prijímať v strave.

Tri najdôležitejšie typy sú ALA (kyselina alfa-linolénová), DHA (kyselina dokosahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová). ALA sa nachádza hlavne v rastlinách, zatiaľ čo DHA a EPA sa vyskytujú väčšinou v živočíšnych potravinách (najmä v rybách) a riasach.

Načo slúžia omega 3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, najmä DHA, sú životne dôležité pre mozog a sietnicu v oku. (1)

Pre tehotné a dojčiace ženy je obzvlášť dôležité prijímať dostatok DHA, pretože môže ovplyvniť zdravie a inteligenciu dieťaťa. (2)

Okrem toho dostatočný príjem omega-3 môže mať pre dospelých veľa zdravotných výhod. To platí najmä pre formy s dlhším reťazcom, EPA a DHA. Štúdie naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu chrániť pred všetkými druhmi chorôb, vrátane rakoviny prsníka, depresie, ADHD a rôznych zápalových ochorení. (3) (4) (5) (6)

Zdroj omega 3

Zdroj omega 3 sú najmä tučné ryby zo studených vôd – makrela, losos, tuniak, sardinky, menej orechy a semená.

rybi olej
morské ryby – zdroj omega 3 mastných kyselín

Zdroj omega 6

Zdroj omega 6 sú najmä stužené tuky (margaríny) a rastlinné oleje ako slnečnicový, sójový, sezamový či kukuričný olej a výrobky z nich. Spomenuté oleje sú najbežnejšie používané oleje v domácnostiach a reštauráciách, nájdete ich v polotovaroch a pochutinách ako sú keksy, napolitánky, tyčinky či čipsy.

Pomer omega 3 : omega 6

Typické pomery omega 3 a k omega 6 mastných kyselín v ľudskom tele v predindustriálnej populácii sa pohybovali od 1:4 do 4:1.

Lovci-zberači, ktorí jedli väčšinou suchozemské zvieratá, konzumovali tieto tuky v pomere 1:2 až 1:4, zatiaľ čo Eskimáci (Inuiti), ktorí jedli prevažne morské plody, mali pomer 4:1. Ostatné predindustriálne populácie boli niekde medzi nimi.

Podľa vedeckých štúdií pomer omega 3 a omega 6 mastých kyselín v čase, keď sa náš ľudský druh (homo sapiens) vyvíjal, bol 1:1. Dnešná západná strava má nedostatok omega-3 mastných kyselín a teda má nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín v porovnaní so stravou, na ktorej sa vyvinul náš ľudský druh homo sapiens.

Nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín podporuje vznik mnohých chorôb, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny, zápalových a autoimunitných ochorení, zatiaľ čo vyššie hladiny omega-3 PUFA supresívne (potláčajúce) účinky.

Vo viacerých štúdiách sa ako prospešný pomer omega 3 k omega 6 ukázal 1:2,5 – 1:5, pričom v bežnej západnej strave ludia konzumujú pomer 1:15 – 1:20 v neprospech omega 6.

Sú rastlinné zdroje omega 3 mastných kyselín vhodé?

Nie. Každá molekula tuku obsahuje 3 mastné kyseliny na troch pozíciach SN1, SN2, SN3. Aby náš mozog a nervový systém vedeli omega 3 kyselinu použiť, potrebujú ju mať na druhej pozícii (tzv. SN2 pozícia). V rastlinných omega 3 mastných kyselinách sa táto omega 3 mastná kyselina nenachádza na druhej SN2 pozíci. Na druhej pozícii sa nachádza iba v živočíšnych zdrojoch a preto je pre naše telo využiteľná iba z rýb, morských plodov a mäsa.

Ako zvýšiť obsah omega 3 mastných kyselín?

Stravou

Zamerajte sa na potraviny, ktoré obsahujú iba omega 3 mastné kyseliny a neobsahujú omega 6 alebo potraviny, ktoré majú vhodný pomer omega 3 ku omega 6 maximálne 1:4:

  • morské ryby – makrela, sardinky, losos, tuniak, pečeň z tresky
  • morské plody – krevety, mušle, ustrice
  • oriešky – pistácie, mandle, makadamové, para a vlašské orechy

Tepelnou úpravou sa obsah omega mastných kyselín znižuje, preto preferujte šetrnú prípravu. Ryby nevyprážajte a nepečte, ale uprednostnite krátku úpravu na panvici alebo v pare.

Znížte obsah potravín, ktoré majú veľa omega 6 mastných kyselín

  • slnečnicový, sójový, sezamový, kukuričný olej
  • margaríny
  • výrobky a polotovary z uvedených olejov a margarínov
View this post on Instagram

A post shared by Zuzana SG • TemaZdravie • Energia • Spánok • Optimálne zdravie (@temazdravie.sk)

Doplnok výživy – ako vybrať rybí olej

Obsah omega 3 mastných kyselín môžete doplniť aj rybím olejom alebo olejom z treščej pečene, pričom treba dbať na kvalitu procesu výroby, logistiku a skladovanie.

Rybí olej sa vyrába spracovaním celých rýb rôznych druhov a oproti oleju z treščej pečene neobsahuje vitamíny A a D.

Olej z treščej pečene sa vyrába iba z pečení tresiek, a ak je lisovaný za studena, obsahuje aj prirodzené množstvo vitmínov A a D. Väčšina výrobcov ho však dodáva umelo.

Rybie oleje podliehajú rýchlej oxidácii, preto je potrebné ich skladovať v chlade a rýchlo skonzumovať. Hneď po otvorení fľašky sa dnu dostáva vzduch a začína oxidácia.

Rybí olej nekupujte na webe, ktorý ho vyzdvihuje pred ostatnými, ale urobte si vlastný prieskum.

Tip ku konzumácii

Ak Vám rybí olej nechutí, pridajte si na lyžičku niekoľko kvapiek citrónovej alebo pomarančovej šťavy.

Rybí olej – kapsule

Tak ako pri molekulách tuku z rastlinných zrojov, kde nie je mastná kyselina uložená na strednej SN2 pozícii, taký istý problém je aj pri rybom oleji v kapsulách. Počas výroby kapsúl sa mastná kyselina presunie na nesprávnu pozíciu a telo ich potom nevie využiť.

Zhrnutie

Pri bežnom životnom štýle je potrebné sa zamerať na zvýšenie obsahu omega 3 mastných kyselín. Najlepší zdroj sú kvalitné morské ryby zo studených morí, nakoľko pri rybách nedochádza k oxidácii tukov. Pokiaľ nemáte zdroj kvalitných rýb, použite olej z treščej pečene, pričom dbajte na výber značky, kde producent do oleja nepridáva synentický vitamín D a dbá na kvalitu rýb, šetrný proces výroby a skladovania a bezpečnú logistiku.

Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Mohlo by Vás zaujímať:

Omega 3 6 9 mastné kyseliny – Zdravé tuky pre náš organizmus

Otužovanie – tajná zbraň k lepšiemu zdraviu a dlhovekosti

Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny

O výhodách ketogénnej stravy

Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina

Vplyv svetla na zdravie

Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín

Ako sa zbaviť pálenia záhy

Zdroj:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20478353/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23814120/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20439549/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21961774/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24505395/

(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/

Email
Share
Tweet
Prev Article
Next Article

Related Articles

Horčík (magnézium) a formy horčíka. Všetko stručne a jasne.

Horčík (magnézium) a formy horčíka. Všetko stručne a jasne.

Senná nádcha (alergická nádcha) – liečba a rýchla úľava na doma

Senná nádcha (alergická nádcha) – liečba a rýchla úľava na doma

Zanechajte odpoveď Zrušiť odpoveď

V tejto štúdii /PMC5454613/ Výhercom súťaže sa stáva @mariastompfova, zlosovanie je v storke. Ahojte, ➡️ SÚŤAŽ ⬅️ Áno, toto všetko dokáže slnko. V ankete ste rozhodli, že by vás najviac potešil Ebook štítna žľaza ako výhra. Vedeli ste, že WiFi alebo Bluetooth zariadenia, ktoré možno používate každý deň, ako aj umelé osvetlenie vo vašom prostredí, poškodzujú schopnosť vášho tela produkovať melatonín? 📶💡 Ak by ste boli na našom mieste, aká výhra z našich produktov by vás potešila? Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe cíti zle.

Najčítanejšie články

  • Zvýšená kyselina močová – 13 tipov ako ju prirodzene znížiť
  • Štítna žľaza - hypotyreóza - liečba a testovanie
  • Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba
  • Ovčie kiahne - obrázky, príznaky a liečba
  • Domáca pečeňová paštéta - jednoduchý a chutný recept
  • Ako znížiť cukor v krvi? Tipy na okamžité zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Bezlepkový kváskový chlieb - recept z jednodruhových múk
  • Zápcha - domáca liečba. Čo pomáha na zápchu? 15 tipov
  • Kefír - 11 účinkov na zdravie, riziká a recept
  • Kurie oko na nohe - ako sa ho zbaviť doma

Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví

O nás

Inzercia

TemaZdravie@gmail.com

Copyright © 2023 Téma Zdravie

Bol zistený Ad Blocker

Naša webová stránka funguje vďaka zobrazovaniu online reklám našim návštevníkom. Zvážte, či nás podporíte vypnutím blokovania reklám.

Refresh
Na našich webových stránkach používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie skúsenosti tým, že si zapamätáme vaše preferencie a opakované návštevy. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s použitím VŠETKÝCH súborov cookie. Môžete však navštíviť „Nastavenia súborov cookie“ a poskytnúť kontrolovaný súhlas.
Nastavenia súborov cookiePrijať všetko
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDĺžka trvaniaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ
 

Načítavajú sa komentáre...