Článok minerály v strave vychádza z americkej literatúry. Za posledných 100 rokov sa však rovnaké zmeny udiali aj v európskom poľnohospodárstve.
Minerály v strave v minulosti
Na začiatku 20. storočia bola poľnohospodárska pôda plná minerálov a mikróbov, ktoré sú dôležité pre zabezpečnie nutričného obsahu obilnín, ovocia, zeleniny a pre hospodárske zvieratá, ktoré farmári chovali. V tom čase vačšinu poľnohospodárksej pôdy vlastnili a spravovali lokálni farmári a plodiny, ktoré vypestovali, sa predávali lokálnym komunitám.
Minerály v strave dnes
Približne v tom istom čase, keď vznikal moderný americký zdravotnícky systém, sa všetko zmenilo a výsledkom bol pokles minerálov v pôde, ktorý bol metodicky zaznamenaný za posledných 90 rokov (McCance & Widdowson´s: The compositopn og Foods, 1930 -2019). S vynálezom moderných technológií ako chladenie a železničná preprava, vďaka ktorej sa jedlo mohlo lacno prevážať na veľké vzdialenosti, boli tradičné poľnohospodárske postupy nahradené komerčnými. Malé farmy boli vytlačené veľkými spoločnosťami, ktoré majú za hlavný cieľ vypestovať jedlo čo najlacnejšie a najrýchlejšie.
Tento vývoj mohol byť dobre mienený, ale v konečnom dôsledku má katastrofálne dôsledky na naše minerály v strave a na naše zdravie (1). Chladenie je jedným z príkladov – jeho vynájdením sme stratili 2/3 príjmu nerafinovanej soli, ktorá je plná minerálov. Pred vynájdením chladničiek bolo jedlo konzervované v soli a strava bola bohatá na minerály. Vynález chladničky hral významnú úlohu v drastickej redukcii obsahu minerálov v strave.
Ale toto nie je jediný problém. V minulosti naši predkovia využívali pri pestovaní plodín iba prírodné hnojivá a každý rok rotovali na poliach obilniny s cieľom, aby pôda ostala vitálna a ponechala si obsah minerálov. Moderné metódy poľnohospodárstva sa spoliehajú na chemické hnojivá, pesticídy a ostatné neprirodzené prostriedky s cieľom zvýšiť úrodu. Tieto chemické látky rozhodne majú negatívny vplyv na pôdne baktérie, ktoré sú dôležité pre absorbciu živín rastlinami a v konečnom dôsledku na minerály v strave. Väčšina farmárov prestala použivať kamenný prach a kyselinu fulvovú, o ktorých je známe, že remineralizujú pôdu.
Naviac v dnešných poľnohospodárskych hnojivách sa používajú NPK (nitrogen-phosphorus-pottasium t.j. dusík-fosfor-draslík), ktorých vlastnosťou je, že potravinárske plodiny pri ich použití vstrebú menej minerálov (Andre Voisin, PhD: Soil, Grass, Cancer). Voisin bol farmár a biochemik na National Veterinary School of France a na Institute of Tropical veterinary Medicine v Paríži. Pozorovaniami zistil, že ak poľnohospodárske plodiny a tráva majú dostatok potrebých minerálov, zvieratá, ktoré boli nimi kŕmené, boli zdravé tak ako aj ľudia, ktorí jedli tieto zvieratá a rastliny pestované na takejto pôde. Študoval zloženie pôdy a jeho vplyv na zdravie plodín, zvierat a ľudí a varoval pred skrytými nebezpečenstvami v priemyselných hnojivách a používaním chemických látok, ktoré narúšajú jemnú rovnováhu stopových minerálov v pôde. Výsledky jeho práce sú ignorované dodnes.
Ďaľší problém sú rozšírené antibiotiká, ktoré su bežne používané v komerčnom poľnohospodárstve. Tieto majú devastačný efekt na na minerálny status poľnohospodárskej pôdy a plodín.
Pri zbere úrody sa na plodiny aplikujú konzervačné látky, voskové nátery, a iné látky s cieľom, aby sa počas prepravy ovocie a zelenina nepokazili. Ďaľším faktorom je, že dnes krajiny dovážajú plodiny zo zahraničia, kde môžu byť štandardy na bezpečnosť potravín nastavené nižšie. Výsledkom je, že jedlo je dnes menej nutrične výživné a pôda obsahuje menej minerálov.
Ďalej treba uviesť, že dnes sa väčšina plodín oberá ešte pred dozretím preto, aby sa počas prepravy na väčšie vzdialenosti nepokazili. To je v rozpore s faktom, že počas dozrievania stále prebieha proces absorbcie minerálov do plodín.
Snáď najväčším problémom v modernom poľnohospodárstve je pesticíd Roundup (chemicky glyfosát). Glyfosát odstraňuje z pôdy minerály, obzvlášť meď – podľa výskumu Stefanie Seneff, PhD, ktorá je výnamnou svetovou expertkou na riziká glyfosátu pre ľudské zdravie.
Okrem toho, že sa glyfosát (Roundup) aplikuje na plodiny s cieľom zničiť burinu, dnes ho producenti používajú 4x za sezónu ako prostriedok na vysušenie obilnín s cieľom jednoduchšej žatvy. Dr. Seneff zistila, že príčinou vzostupu prípadov celiakie a senzitivity na lepok nie je lepok samotný, ale že sú to zvyšky glyfosátu v obilí a obilných výrobkoch. Na tomto mieste má zmysel uviesť, že dnešná vyšľachtená pšenica je významne nutrične chudobnejšia na minerály od pôvodnej jednozrnky, ktorú pestovali naši predkovia.
Minerály v strave – na čo si dať pozor
Hoci v posledných rokoch možno vidieť rastúci trend v prospech organického pestovania plodín a nákupných zvyklostí ľudí nakupovať sezónne a lokálne, stále to nerieši problém. Po prvé, ešte potrvá dlho, kým pôda organických fariem dosiahne obsah minerálov, čo mala pred storočím. Po druhé, organickí aj komerční farmári používajú hnojivá s obsahom dusíka, fosforu a draslíka (NPK), ktoré limitujú schopnosť plodín prijímať a zadržať minerály.
Prihlásiť na odber nových článkov majlom sa môžete tu:
Mohlo by Vás zaujímať:
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu?
COVID19 protokol (od Karen Hurd)
AKO ZMIERNIŤ PRÍZNAKY pri peľovej alergii? RÝCHLA POMOC NA DOMA
Ako sa chrániť pred kliešťami? Má použitie repelentu význam?
Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny