OXID TITANIČITÝ – TITÁNOVÁ BELOBA – E171 – Môže podľa NAJNOVŠíCH VÝSKUMOV viesť k rakovine?

Čo je oxid titaničitý?

Oxid titaničitý je anorganická zlúčenina, ktorá má formu bieleho prášku. V prírode sa nachádza v mineráloch (anatas, rutil a brookit).

Pretože po vyťažení rúd môže oxid titaničitý obsahovať nečistoty ako olovo či železo, musí prejsť syntetickým čistením, aby bol zdravotne nezávadný a mohol sa používať v kozmetike.

Kde sa oxid titaničitý používa?

Oxid titaničitý sa používa ako potravinárske farbivo (E171) a ako všetky potravinárske farbivá, jeho technologickou funkciou je urobiť jedlo vizuálne príťažlivejším, dodať farbu potravinám, ktoré by inak boli bezfarebné, alebo obnoviť pôvodný vzhľad jedla. Oxid titaničitý je prítomný aj v kozmetike, farbách a liekoch.

V potravinárstve ho najčastejšie nájdete v jemných pekárenských výrobkoch, polievkach, bujónoch a omáčkach (aj pre dojčatá a batoľatá), šalátoch, slaných nátierkach, spracovaných orechoch. Ďalej sa používa ako farbivo do žuvačiek a cukríkov (E171).

V kozmetike slúži ako ochrana pred UV žiarením (minerálny UV filter), ktorý je súčasťou hlavne opaľovacích krémov a dekoratívnej kozmetiky. Je to extrémne stabilná látka, ktorá poskytuje ochranu pred UVA i UVB žiarením (UV žiarenie odráža).

O tom, či je UVA žiarenie škodlivé, napíšem nabudúce.

bujón (zdroj: pexels.com)

Kde nájdete titánovú belobu?

Titánovu belobu nájdete v produktoch pod rôznymi názvami:

oxid titaničitý, titania, TiO2, 1385RN 59, 1700 WHITE, 234DA, 500HD, 63B1 WHITE, A 200 (PIGMENT), A 330 (PIGMENT), A-FIL, A-FIL CREAM, A-FN 3, AEROLYST 7710, titanium(IV) oxide

Pri použití v kozmetike ako pigment: 

titanium white (slovenský názov: titánová beloba), Pigment White 6 (PW6), CI 77891

Čo zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA)?

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorého úlohou je poskytovať odborné poradenstvo a informovať o existujúcich a vznikajúcich rizikách v súvislosti s potravinovým reťazcom, dňa 5. mája 2021 zvrejnil správu s názvom: „Titanium dioxide: E171 no longer considered safe when used as a food additive“ čo v preklade znamená: „Oxid titaničitý: E171 už nie je považovaný za bezpečný ako prídavná látka v potravinách“.

EFSA aktualizoval svoje hodnotenie bezpečnosti potravinárskej prídavnej látky oxid titaničitý (E 171) na základe žiadosti Európskej komisie v marci 2020. Aktualizované hodnotenie reviduje výsledok predchádzajúceho hodnotenia úradu EFSA zverejneného v roku 2016, v ktorom sa zdôraznila potreba väčšieho výskumu na vyplnenie medzier v údajoch.

Profesor Maged Younes, predseda odbornej skupiny EFSA pre potravinárske prídavné látky a arómy (FAF), uviedol: „Vzhľadom na všetky dostupné vedecké štúdie a údaje dospel panel k záveru, že oxid titaničitý už nemožno považovať za bezpečný ako potravinársku prídavnú látku. Kritickým prvkom pri dosahovaní tohto záveru je, že sme nemohli vylúčiť obavy z genotoxicity po konzumácii častíc oxidu titaničitého. Po perorálnom požití je absorpcia častíc oxidu titaničitého nízka, ale môžu sa hromadiť v tele “.

Hodnotenie sa uskutočnilo podľa prísnej metodiky a so zreteľom na tisíce štúdií, ktoré boli k dispozícii od predchádzajúceho hodnotenia úradu EFSA v roku 2016, vrátane nových vedeckých dôkazov a údajov o nanočasticiach.

Čo je genotoxicita?

Genotoxicita sa týka schopnosti chemickej látky poškodiť DNA, genetický materiál buniek. Pretože genotoxicita môže viesť ku karcinogénnym účinkom, je nevyhnutné vyhodnotiť potenciálny genotoxický účinok látky a dospieť k záveru o jej bezpečnosti. Profesor Matthew Wright, člen panelu FAF a predseda pracovnej skupiny EFSA pre E 171, uviedol: „Hoci dôkazy o všeobecných toxických účinkoch neboli presvedčivé, na základe nových údajov a posilnených metód sme nemohli vylúčiť obavy z genotoxicity, a preto sme nemohli stanoviť bezpečnú úroveň pre denný príjem prídavnej látky v potravinách. “ Manažéri rizika v Európskej komisii a v členských štátoch EÚ boli informovaní o záveroch úradu EFSA a zvážia primerané opatrenia, ktoré je potrebné prijať na zaistenie ochrany spotrebiteľa.

6. júna 2021 zverejnil ďaľšiu správu s názvom „Titanium dioxide: no longer considered safe as feed additive“ čo v preklade znamená: „Oxid titaničiťý: už viac nie je považovaný ze bezpečný ako prísada do krmív“, kde sa píše:

Oxid titaničitý už nemožno považovať za bezpečný, ak sa používa ako prísada do krmív pre zvieratá

Takže riziko je aj u zvierat.

Zhrnutie – Čo hovorí EFSA vo svojom stanovisku na rok 2021 o bezpečnosti oxidu titaničitého ako potravinárskej prídavnej látky?

Po preskúmaní všetkých relevantných dostupných vedeckých dôkazov EFSA dospel k záveru, že nie je možné vylúčiť obavy z genotoxicity častíc TiO2. Na základe týchto obáv už odborníci EFSA nepovažujú oxid titaničitý za bezpečný, ak sa používa ako prídavná látka v potravinách a krmivách. To znamená, že pre E171 nie je možné stanoviť prijateľný denný príjem (ADI).

oxid titaničitý (pexels.com)

Moja úvaha:

Koža je orgán, ktorý prepúšťa látky do tela. Sama užívam bioidentické hormóny (testosterón a progesterón) a aplikujem ich ako krém. Keď prejdú kožou do tela tieto látky, je predsa možné, že aj titánova beloba sa môže dostať do tela cez kožu.

Nemám veľa dekoratívnej kozmetiky, ale titánovú belobu som našla v mojom minerálnom mejkape. Rozhodla som sa, že ho dopoužívam a ďalší si kúpim bez E171.

V akom jedle či kozmetike ste našli oxid titaničitý? Môžete napísať do komentáru.

Ostatné články z kategórie štítna žľaza: RADY A TIPY

Ak sa Vám článok páčil, prosím o lajk či zdieľanie – tu na webe, alebo na FB, či instagrame alebo Twitteri – dostanete sa tam klikom na ikonu dole na stránke .

Môžete sa prihlásiť aj na odber nových článkov:

Zdroje:

https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive

https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-no-longer-considered-safe-feed-additive

https://www.slozeni-kosmetiky.cz/titanium-dioxide

https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/titanium-dioxide-ci-77891/

Zanechajte odpoveď