Domáca nakladaná zelenina – pickles

Objem je na 5l.

Potrebujeme:

zeleninu vhodnú na kvasenie cca 3 kg ako napríklad biela a červená hlávková kapusta, všetky druhy cibule, biela a červená reďkovka, kaleráb, mrkva, zeler, petržlen, biela paprika, karfiol, brokolica, ružičkový kel, cesnak, pór, celé uhorky „nakladačky“, celé papriky „baranie rohy“,

50g nerafinovanej soli,

5l nádobu, závažie, vrchnák

Postup:
2,5l vody prevaríme so soľou a nálev odstavíme.

Zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky.

Vkládáme do pohára a stláčame.

Ešte teplý nálev pridáme k zelenine a zaťažíme tak, aby bola zelenina počas celého kvasenia ponorená v náleve.

Kvasíme 3 týždne pri teplote 20 – 25 stupňov, prípadne podľa chuti.

Vykvasené skladujeme v sklenenj vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Tip: Na prípravu čo najlepšej kvasenej nakladanej zelniny použite ako základ kapustu a cibuľu, ktoré podporujú kvasenie. Obzvlášť vynikajúce sú v kombinácii s karfiolom, červenou paprikou a aj ostatnými výššie uvedeným druhmi zeleniny.

Dobrú chuť!

Ostatné recepty nájdete: TU