Čo je histamínová intolerancia (HIT)?
Histamínová intolerancia nie je precitlivenosť na histamín. Je známkou toho, že v tele je histamínu príliš veľa. To sa môže stať vďaka:
- nadmerným príjmom histamínu v potrave,
- zvýšeným prísunom látok, ktoré uvoľňujú histamín,
- zvýšenou tvorbou histamínu v organizme (napríklad baktérie v čreve pri nezdravom mikrobióme),
- zníženou tvorbou aktivity enzýmu diaminooxidáza (DAO), ktorý je zodpovedný za odbúravanie histamínu.
Potravinová intolerancia a potravinová alergia
Pri potravinovej alergii sa alergické prejavy vyskytnú viacmenej ihneď po konzumácii problémového jedla. Najčastejšie ľudia reagujú na ryby, orechy – napríklad arašidy, tropické ovocie ako ananás a mandarínky, zeler, sója a iné. Nastúpia ťažkosti ako svrbenie, opuch, dýchavičnosť, nádcha a vo vzácnych prípadoch aj analfylaktický šok. Telo tvorí IgE protilátky.
Pri potravinovej intolerancii človek tažkosti nepocíti hneď, ale až s odstupom času – niekedy aj po 2-3 dňoch. Ťažkosti často nastanú až po dlhodobej konzumácii jedla a zahŕňajú bolesť brucha, nafukovanie, hnačku, nevoľnosť. Telo tvorí IgG protilátky.
Odlíšiť potravinovú alergiu od potravinovej intolerancie sa dá teda podľa rýchlosti nástupu.
Potravinová intolerancia a histamínová intolerancia
Odlíšenie potravinovej intolerancie od histamínovej intolerancie je ťažšie, nakoľko príznaky sú podobné. Ochorenia sa principiálne s líšia v tom, že potravinová intolerancia je prehnaná imunitná reakcia tela na prijaté potraviny kôli priepustnému črevu. Pri Histamínovej intolerancii však ide o nedostatočnú funckiu enzýmu diaminooxidáza (DAO). Diferenciálna diagnostika sa robí krvnými testami.
Čo je histamín?
Histamín je chemická látka zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií:
- prenáša správy do vášho mozgu
- spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na podporu trávenia
- uvoľňuje sa po poranení alebo alergickej reakcii ako súčasť imunitnej odpovede
Keď sú hladiny histamínu príliš vysoké alebo keď sa nedokáže správne rozložiť, môže to ovplyvniť normálne telesné funkcie a spôsobiť rôzne prejavy a ťažkosti.
Histamímová intolerancia – príznaky
Aj keď každý človek môže mať rôzne prejavy histamínovej intolerancie, najbežnejšie príznaky zahŕňajú:
- bolesti hlavy alebo migrény
- upchatý nos alebo problémy s dutinami
- únava
- žihľavka, problémy s pleťou, vyrážky
- tráviace problémy
- nepravidelný menštruačný cyklus
- nevoľnosť
- vracanie
V závažnejších prípadoch histamínovej intolerancie sa môžu vyskytnúť:
- kŕče v bruchu
- opuch tkaniva
- vysoký krvný tlak
- nepravidelná srdcová frekvencia
- úzkosť
- ťažkosti s reguláciou telesnej teploty
- závraty
Histamínová intolerancia – diagnostika
Diagnostika prebieha u lekára na základe popisovaných ťažkostí a testov. Lekár vyšetrí funkciu a kvantitu enzýmu diaminooxidáza (DAO). Popri tom zväčša vyšetrí aj potravinové intolerancie, nakoľko pacient môže mať obidve diagnózy naraz.
Histamínová intolerancia (HIT) – lieky, vitamíny a liečba
Liečba prebieha na dvoch úrovniach. Cieľom je čo najskôr odbúrať zvýšený histamín a následne udržať jeho nižšie hladiny. Pacient dostane odporučenie, aké potraviny konzumovať a akým sa vyhýbať vzhľadom na obsah histamínu v nich.
Existuje viacero zoznamov povolených potravín, ale pacienti si časom vytvoria svoj zoznam, nakoľko zistia, že na niektoré potraviny zo zoznamu nereagujú, zatiaľ čo môžu mať rekacie na niektoré povolené potraviny.
Najdôležitejší princíp antihistamínovej stravy je čerstvosť. Vo všetkých potravinách, ktoré nie sú čerstvé, sa hromadí histamín napríklad v údeninach (saláma, párky), syoc (namä dlho zrejúce), alkohole (víno, pivo), polotvaroch.
Histamínová intolerancia – zoznam potravín a zakázané potraviny
Tieto potraviny majú vysoký obsah histamínu alebo narúšajú rozklad histamínu.
- ryby a morské plody
- údené a fermentované mäso (párky, kolbásy, šunky, slámy)
- červené víno, sekt, pivo, alkohol
- káva, čaj, kakao, sýtené nápoje
- čokoláda
- koznervačné látky a aditíva – polotvary, sladkosti
- kvasené potraviny (kvasená kapusta, nakladané uhorky, čalamáda a pod.)
- fermentované mliečne výrobky – ako jogurty, zrejúce a plesňové syry, bryndza
- droždie, kvasnice a produkty, v ktorých sa používajú
- citrusové ovocie, bobuľoviny (jahody, maliny, brusnice, lesné ovocie)
- ananás, papája
- rajčiny, baklažán, špenát, avokádo
- vaječné bielka
- tatárska omáčka, kečup, horčica, majonéza, ocot
- sója, sójová omáčka
Histamínová intolerancia – čo môžem jesť – povolené potraviny
Toto sú potraviny s nízkym obsahom histamínu:
- čerstvé mäso a ryby
- čerstvé ovocie (nie bobuľoviny ani lesné ovocie)
- čerstvá zelenina (zemiaky, tekvica, cuketa, mrkva, šalát, karfiol, brokolica, kaleráb atď.)
- ryža, cestoviny, pšeno, quinoa, bulgur
- ovsené vločky a cereálie
- ryžové chlebíky a krekry
- čerstvé mlieko, čerstvé syry (ricotta, mozarella, cottage)
- maslo, smotana, tvaroh
- vaječný žĺtok
Odporúča sa niekoľko týždňov držať odporučenej stravy a po 4 – 6 týždňoch veľmi postupne a s mierou vyskúšať aj iné potraviny. Chybou by bolo dlhodobo omedziť jedálniček iba na niekoľko základných potravín kôli nutričnej pestrosti. Väčšina pacientov po stabilizácii stavu toleruje aj potraviny s vyšším obsahom histamínu, avšak je potrebné, aby na tanieri bola väčšina nízkohistamínových potravín.
Po počiatočnej úprave stravy sa podmienky v čreve môžu upraviť – zlepšiť. Črevo tak môže vytvoriť viac enzýmu diaminooxidáza (DAO) a to je východisko pre ďaľšie postupné zavádznie potravín s vyšším obsahom histamínu.
Histamínová liečba – lieky a vitamíny
Základom liečby je užívanie preparátu s obsahom enzýmu diaminooxidáza (DAOSIN) pred jedlom. Niekedy sa predpisujú aj antihistaminiká s cieľom zabrániť väzbe histamínu na receptory zabraňujú antihistaminiká. Podľa niektorých experimentálnych prác vysoké dávky vitamínu C urýchľujú odbúravanie histamínu a znižujú jeho tvorbu. Užívanie vitamínu B6 zas zvyšuje aktivitu DAO v čreve.
Ako sa zbaviť histamínovej intolerancie
O faktoroch, ktoré prispievajú k histamínovej intolerancii a teda ako si pomôcť sa dozviete v tomto článku. Bežne o tom lekári nehovoria.
Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Aj v tejto skupine na Facebooku diskutujeme o strave: SK&CZ BIOHACKING / MITOCHONDRIE / EMF / DLOHOVEKOSŤ / ZDRAVIE / ENERGIA.
Mohlo by Vás zaujímať:
Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu?
Ako sa chrániť pred kliešťami? Má použitie repelentu význam?
Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny