Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví
Menu
  • Zdravie
  • Ochorenia
    • Štítna žľaza
  • Prostredie
    • Svetlo
    • Elektrosmog
  • Strava
  • Recepty
  • Rady a Tipy

Domovská stránka » Histamínová intolerancia (HIT) – príznaky, lieky, zoznam potravín

Histamínová intolerancia (HIT) – príznaky, lieky, zoznam potravín

Čo je histamínová intolerancia (HIT)?

Histamínová intolerancia nie je precitlivenosť na histamín. Je známkou toho, že v tele je histamínu príliš veľa. To sa môže stať vďaka:

  1. nadmerným príjmom histamínu v potrave,
  2. zvýšeným prísunom látok, ktoré uvoľňujú histamín,
  3. zvýšenou tvorbou histamínu v organizme (napríklad baktérie v čreve pri nezdravom mikrobióme),
  4. zníženou tvorbou aktivity enzýmu diaminooxidáza (DAO), ktorý je zodpovedný za odbúravanie histamínu.
histaminova intolerancia
histamínová intolerancia

Potravinová intolerancia a potravinová alergia

Pri potravinovej alergii sa alergické prejavy vyskytnú viacmenej ihneď po konzumácii problémového jedla. Najčastejšie ľudia reagujú na ryby, orechy – napríklad arašidy, tropické ovocie ako ananás a mandarínky, zeler, sója a iné. Nastúpia ťažkosti ako svrbenie, opuch, dýchavičnosť, nádcha a vo vzácnych prípadoch aj analfylaktický šok. Telo tvorí IgE protilátky.

Pri potravinovej intolerancii človek tažkosti nepocíti hneď, ale až s odstupom času – niekedy aj po 2-3 dňoch. Ťažkosti často nastanú až po dlhodobej konzumácii jedla a zahŕňajú bolesť brucha, nafukovanie, hnačku, nevoľnosť. Telo tvorí IgG protilátky.

Odlíšiť potravinovú alergiu od potravinovej intolerancie sa dá teda podľa rýchlosti nástupu.

Potravinová intolerancia a histamínová intolerancia

Odlíšenie potravinovej intolerancie od histamínovej intolerancie je ťažšie, nakoľko príznaky sú podobné. Ochorenia sa principiálne s líšia v tom, že potravinová intolerancia je prehnaná imunitná reakcia tela na prijaté potraviny kôli priepustnému črevu. Pri Histamínovej intolerancii však ide o nedostatočnú funckiu enzýmu diaminooxidáza (DAO). Diferenciálna diagnostika sa robí krvnými testami.

Čo je histamín?

Histamín je chemická látka zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií:

  • prenáša správy do vášho mozgu
  • spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na podporu trávenia
  • uvoľňuje sa po poranení alebo alergickej reakcii ako súčasť imunitnej odpovede

Keď sú hladiny histamínu príliš vysoké alebo keď sa nedokáže správne rozložiť, môže to ovplyvniť normálne telesné funkcie a spôsobiť rôzne prejavy a ťažkosti.

Histamímová intolerancia – príznaky

Aj keď každý človek môže mať rôzne prejavy histamínovej intolerancie, najbežnejšie príznaky zahŕňajú:

  • bolesti hlavy alebo migrény
  • upchatý nos alebo problémy s dutinami
  • únava
  • žihľavka, problémy s pleťou, vyrážky
  • tráviace problémy
  • nepravidelný menštruačný cyklus
  • nevoľnosť
  • vracanie

V závažnejších prípadoch histamínovej intolerancie sa môžu vyskytnúť:

  • kŕče v bruchu
  • opuch tkaniva
  • vysoký krvný tlak
  • nepravidelná srdcová frekvencia
  • úzkosť
  • ťažkosti s reguláciou telesnej teploty
  • závraty

Histamínová intolerancia – diagnostika

Diagnostika prebieha u lekára na základe popisovaných ťažkostí a testov. Lekár vyšetrí funkciu a kvantitu enzýmu diaminooxidáza (DAO). Popri tom zväčša vyšetrí aj potravinové intolerancie, nakoľko pacient môže mať obidve diagnózy naraz.

Histamínová intolerancia (HIT) – lieky, vitamíny a liečba

Liečba prebieha na dvoch úrovniach. Cieľom je čo najskôr odbúrať zvýšený histamín a následne udržať jeho nižšie hladiny. Pacient dostane odporučenie, aké potraviny konzumovať a akým sa vyhýbať vzhľadom na obsah histamínu v nich.

Existuje viacero zoznamov povolených potravín, ale pacienti si časom vytvoria svoj zoznam, nakoľko zistia, že na niektoré potraviny zo zoznamu nereagujú, zatiaľ čo môžu mať rekacie na niektoré povolené potraviny.

Najdôležitejší princíp antihistamínovej stravy je čerstvosť. Vo všetkých potravinách, ktoré nie sú čerstvé, sa hromadí histamín napríklad v údeninach (saláma, párky), syoc (namä dlho zrejúce), alkohole (víno, pivo), polotvaroch.

Histamínová intolerancia – zoznam potravín a zakázané potraviny

Tieto potraviny majú vysoký obsah histamínu alebo narúšajú rozklad histamínu.

  • ryby a morské plody   
  • údené a fermentované mäso (párky, kolbásy, šunky, slámy) 
  • červené víno, sekt, pivo, alkohol
  • káva, čaj, kakao, sýtené nápoje
  • čokoláda
  • koznervačné látky a aditíva – polotvary, sladkosti
  • kvasené potraviny (kvasená kapusta, nakladané uhorky, čalamáda a pod.)
  • fermentované mliečne výrobky – ako jogurty, zrejúce a plesňové syry, bryndza
  • droždie, kvasnice a produkty, v ktorých sa používajú
  • citrusové ovocie, bobuľoviny (jahody, maliny, brusnice, lesné ovocie)
  • ananás, papája
  • rajčiny, baklažán, špenát, avokádo
  • vaječné bielka
  • tatárska omáčka, kečup, horčica, majonéza, ocot
  • sója, sójová omáčka

Histamínová intolerancia – čo môžem jesť – povolené potraviny

Toto sú potraviny s nízkym obsahom histamínu:

  • čerstvé mäso a ryby
  • čerstvé ovocie (nie bobuľoviny ani lesné ovocie)
  • čerstvá zelenina (zemiaky, tekvica, cuketa, mrkva, šalát, karfiol, brokolica, kaleráb atď.)
  • ryža, cestoviny, pšeno, quinoa, bulgur
  • ovsené vločky a cereálie
  • ryžové chlebíky a krekry
  • čerstvé mlieko, čerstvé syry (ricotta, mozarella, cottage)
  • maslo, smotana, tvaroh
  • vaječný žĺtok

Odporúča sa niekoľko týždňov držať odporučenej stravy a po 4 – 6 týždňoch veľmi postupne a s mierou vyskúšať aj iné potraviny. Chybou by bolo dlhodobo omedziť jedálniček iba na niekoľko základných potravín kôli nutričnej pestrosti. Väčšina pacientov po stabilizácii stavu toleruje aj potraviny s vyšším obsahom histamínu, avšak je potrebné, aby na tanieri bola väčšina nízkohistamínových potravín.

Po počiatočnej úprave stravy sa podmienky v čreve môžu upraviť – zlepšiť. Črevo tak môže vytvoriť viac enzýmu diaminooxidáza (DAO) a to je východisko pre ďaľšie postupné zavádznie potravín s vyšším obsahom histamínu.

Histamínová liečba – lieky a vitamíny

Základom liečby je užívanie preparátu s obsahom enzýmu diaminooxidáza (DAOSIN) pred jedlom. Niekedy sa predpisujú aj antihistaminiká s cieľom zabrániť väzbe histamínu na receptory zabraňujú antihistaminiká. Podľa niektorých experimentálnych prác vysoké dávky vitamínu C urýchľujú odbúravanie histamínu a znižujú jeho tvorbu. Užívanie vitamínu B6 zas zvyšuje aktivitu DAO v čreve.

Ako sa zbaviť histamínovej intolerancie

O faktoroch, ktoré prispievajú k histamínovej intolerancii a teda ako si pomôcť sa dozviete v tomto článku. Bežne o tom lekári nehovoria.

Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Aj v tejto skupine na Facebooku diskutujeme o strave: SK&CZ BIOHACKING / MITOCHONDRIE / EMF / DLOHOVEKOSŤ / ZDRAVIE / ENERGIA.

Mohlo by Vás zaujímať:

O výhodách ketogénnej stravy

Vplyv svetla na zdravie

Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín

Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu?

Ako sa chrániť pred kliešťami? Má použitie repelentu význam?

Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny

AKO RÝCHLO A EFEKTÍVNE VYLIEČIŤ CHRÍPKU?

Užívate Euthyrox, L-thyroxin a stále máte HYPO ťažkosti? Lepšia liečba zníženej funkcie štítnej žľazy

Email
Share
Tweet
Prev Article
Next Article

Related Articles

Otužovanie. Ako sa správne otužovať? Otázky a odpovede.

Otužovanie. Ako sa správne otužovať? Otázky a odpovede.

Ako zastaviť vypadávanie vlasov? Príčiny a riešenie.

Ako zastaviť vypadávanie vlasov? Príčiny a riešenie.

Zanechajte odpoveď Zrušiť odpoveď

Najčítanejšie články

  • Domáca pečeňová paštéta - jednoduchý a chutný recept
  • Zvýšená kyselina močová – 13 tipov ako ju prirodzene znížiť
  • Ovčie kiahne - obrázky, príznaky a liečba
  • Ako znížiť cukor v krvi? Tipy na okamžité zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Zápcha - domáca liečba. Čo pomáha na zápchu? 15 tipov
  • Psoriáza (lupienka) - príčiny, strava, liečba a fotky
  • Uzemňovacia podložka a riziká. Bezpečné uzemňovanie.
  • Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba
  • Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov
  • Hypotyreóza - postup riešenia podľa zahraničných funkčných lekárov - 6 krokov

Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví

O nás

Inzercia

TemaZdravie@gmail.com

Copyright © 2023 Téma Zdravie

Bol zistený Ad Blocker

Naša webová stránka funguje vďaka zobrazovaniu online reklám našim návštevníkom. Zvážte, či nás podporíte vypnutím blokovania reklám.

Refresh
Na našich webových stránkach používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie skúsenosti tým, že si zapamätáme vaše preferencie a opakované návštevy. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s použitím VŠETKÝCH súborov cookie. Môžete však navštíviť „Nastavenia súborov cookie“ a poskytnúť kontrolovaný súhlas.
Nastavenia súborov cookiePrijať všetko
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDĺžka trvaniaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ
 

Načítavajú sa komentáre...