Čo je pálenie záhy (pyróza, reflux, GERD)?
Pálenie záhy (tiež pyróza alebo kyselinový reflux) je pocit, ktorý môže prísť po jedle, zväčša po zjedení ťažšieho jedla. Človek môže cítiť tlak za hrudnou kosťou, pálivú bolesť v hrdle a niekedy aj kyslú alebo horkú chuť v ústach. Stav môže byť sprevádzaný aj grganím, kašľom či vracaním.
Ako vzniká pálenie záhy?
Pálenie záhy nastane vtedy, keď sa natrávený obsah žalúdka (obsahuje aj žalúdočnú kyselinu), vracia späť do pažeráka a niekedy až do hrdla. Výstelka pažeráka a hrdla nie je tak dobre chránená ako výstelka žalúdka, preto môže žalúdočná kyselina podráždiť tieto sliznice. Príznaky môžu trvať niekoľko minút až niekoľko hodín.
Pálenie záhy – príčiny
Pálenie záhy a tehotenstvo
Počas tehotenstva pocíti takmer 75 percent žien pálenie záhy. Väčšina až ku koncu tehotenstva. Dôvody:
- V treťom trimestri tehotenstva je už bábätko dosť veľké, tlačí na orgány v brušnej dutine matky a teda dochádza aj k utláčaniu žalúdka, ktorého obsah sa môže vrátiť späť do pažeráka.
- Počas tehotenstva sa zvyšuje hladina hormónu progesterón a tento uvoľňuje svaly. To zahŕňa aj kruhový sval – zvierač, ktorý je umiestnený pri vstupe do žalúdka. Keď je vďaka vyššej hladine progesterónu uvoľnený, môže sa obsah žalúdka ľahšie vrátiť do pažeráka.
Pálenie záhy a GERD (gastroezofágová refluxná choroba)
Keď máte pálenie záhy a ďalšie spomínané príznaky často, môžete dostať diagnózu gastroezofágová refluxná choroba – GERD. Pr dlhšom neliečenom pálení záhy môže spätný tok žalúdočnej kyseliny spôsobiť napríklad zúženie, vredy, rakovinu pažeráku či poškodenie pľúc.
Pálenie záhy – ostatné príčiny
- konzumácia veľkého množstva jedla, ktoré môže spôsobiť vyššiu tvorbu kyseliny alebo tlačiť na obsah žalúdka a spôsobiť unikanie žalúdočnej kyseliny,
- nedostatočný odstup konzumácie jedla ped spánkom – jedlo je ešte v žalúdku a keď si človek ľahne, kyselina ľahšie unikne smerom nahor,
- príliš rýchle jedenie, keď žalúdok nestíha regulovať množsvo kyselín,
- niektoré jedlá môžu mať uvoľňujúci účinok na zvierač žaludka – mäta či čokoláda,
- mastné jedla zostávajú v žalúdku dlhšie – t.j. žalúdok sa vyprázdni neskôr a to zvyšuje riziko spätného toku žalúdočnej kyseliny,
- nosenie tesného oblečenie, ktoré môže tlačiť na žalúdok,
- alkohol a kofeínové nápoje spôsobujú vyššiu kyslosť v žalúdku,
- nadváha, fajčenie a niektoré lieky zvyšujú tvorbu žalúdočnej kyseliny,
- rýchla konzumácia jedla, nedostatočné požutie potravy
Nízka tvorba žalúdočnej kyseliny – najčastejšia príčina refluxu?
Okrem vyššie spomenutých dôvodov je veľmi častou príčinou pálenia záhy práve nízka tvorba žalúdočnej kyseliny. Keď je v žalúdku dostatok tejto kyseliny, zvierač žalúdka dostane signál, aby sa uzavrel. Ak je však v žalúdku kyseliny chlorovodíkovej málo, zvierač sa neuzavrie dostatočne a môže dôjsť k spätnému toku žalúdočnej kyseliny do pažeráka a hrdla. O príčinách a možnostiach obnovy nedostatočnej tvorby kyseliny chlorovodíkovej – žalúdočnej kyseliny – sa dozviete v tomto článku TU. Prečítate si aj o možnostiach jej doplnenia.
Pálenie záhy, pyróza, reflux – čo odporučí lekár
Štandartná liečba u lekára zahŕňa režimové opatrenia a lieky na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny.
Režimové opatrenia
- po jedle zostaňte v zvislej polohe, gravitácia pomôže kyseline zostať v žalúdku
- odporúča sa ísť spať s prázdnym žalúdkom t.j. 2 – 4 hodiny po poslednom jedle
- spite s vyvýšenou vhrcnou polovicou tela (o 10 – 20 cm)
- obmedzte aktivity, kde je potrebné nadmerne zapájať brušné svaly (posilovanie) či aktivity v predklone
- zaspávajte na ľavom boku – z hľadiska fyziológie v tejto polohe visí žalúdok prirodzene dole a je menšia šanca že sa žalúdočné kyseliny dostanú do pažeráka
- vyhýbajte sa tesnému oblečeniu, tlak v oblasti žalúdka podpruje reflux
- nefajčite – fajčenie uvoľňuje zvierač medzi pažerákom a žalúdkom
- vyhýbajte sa jedlám, napomáhajú refluxu, prekysľujú žalúdok či ovplyňujú zvierač žalúdka – káva, alkohol, mäta, čokoláda, citrusy, biele pečivo)
- schudnite, ak máte nadváhu
Reflux (pyróza) a liečba
Na liečbu pyrózy lekári predpisujú lieky, ktoré sa volajú inhibítory protónovej pumpy. Tieto lieky znížia tvorbu kyseliny, a pálenie záhy ustúpi. Takto telo dostane priestor na regenráciu poškodeného tkaniva v pažeráku. Tieto lieky však nie sú vhodné na dlhodobé užívanie, zväčša sa predpisujú na niekoľko týždňov. Dôvodom je to, že žalúdočnú kyselinu potrebujeme na na trávenie potravy. Bez natrávenia potravy črevo nevie efektívne extrahovať živiny a môže dôjsť k podvýžive organizmu.
Antacidá tiež môžu mať negatívne účinky napríklad je hnačka, hromadenie horčíka v tele či zmeny metabolizmu vápnika. Výsledkom môže byť zmena funkcie obličiek.
Pálenie záhy – čo pomáha – domáca liečba pyrózy
- môžete použiť voľne dostupné antacidá – lieky na zníženie žalúdočnej kyseliny – napríklad Talcid, Maalox, Helicid, Nolpaza, Gaviscon, Rennie a pod.
- vypite vodu – keď začnete pociťovať plálenie záhy, napite sa, voda spláchne žalúdočné šťavy z pažeráka a zriedi obsah žalúdka
- vypite mlieko alebo zjedzte jablko či banán – účinok je podobný ako v predchádzajúcom bode
- sóda bikarbóna (z lekárne má najčistejšie zloženie) pomôže zneutralizovať žalúdočné kyseliny – pol lyžičky do 1-2 deci vlažnej vody
- žuvačky bez cukru – tvorba slín spláchne kyselinu z pažeráka do žalúdka
- čaj z ďumbiera (zázvoru), fenikla, rasce, škorice či kardamónu
Čo jesť pri pálení záhy?
Pribúdajúce dôkazy naznačujú, že strava s nízkym obsahom sacharidov môže pomôcť zmierniť príznaky pálenia záhy – refluxu. O takej strave sa dočítate v tomto článku.
Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že nestrávené sacharidy môžu spôsobiť premnoženie baktérií a zvýšený tlak vo vnútri brucha, čo by mohlo prispieť k páleniu záhy a refluxu. Príliš veľa nestrávených sacharidov v tráviacom systéme často môže spôsobiť nielen plynatosť a nadúvanie, ale aj grganie.
Jedlá, ktoré najčastejšie spôsobujú pálenie záhy
- vyprážané a mastné jedlá
- citrusy a iné kyslé potraviny
- paradajky,
- surová cibuľa,
- cesnak,
- kakao a čokoláda,
- kola, káva a iné kofeínové nápoje
- bublinkové nápoje
Pokiaľ u vás pálenie záhy opakuje, vyhľadajte lekára.
Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Mohlo by Vás zaujímať:
Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny
Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina
Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu?
Ako si pomôcť pri liečbe virózy a chrípky?
Zdroj:
How to Get Rid of Heartburn, by Elea Carey and Heather Cruickshank and reviewed by Debra Rose Wilson Ph.D., MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT, Healthline