Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví
Menu
  • ČLENSTVO
  • Zdravie
  • Ochorenia
    • Štítna žľaza
  • Prostredie
    • Svetlo
    • Elektrosmog
  • Strava
  • Recepty
  • Rady a Tipy
  • Náš instagram

Domovská stránka » Kvasená zelenina – jednoduchý recept na pickles

Kvasená zelenina – jednoduchý recept na pickles

Čo je to kvasená zelenina

Kvasená zelenina (fermentovaná zelenina) je spôsob úpravy zeleniny s využitím mliečneho kvasenia. V minulosti sa tento spôsob používal na konzervovanie, no v dnešnej dobe ľudia zväčša konzumujú fermentovanú zeleninu kôli chuti.

Keď dochádza k fermentácii zeleniny, baktérie rozkladajú cukry v nej obsiahnuté. Tento proces dáva fermentovanej zelenine jej kyslú chuť.

Väčšina nakladanej zeleniny (vrátane uhoriek), ktoré nájdete v obchodoch, je nefermentovaná. Pri výrobe sa použije pasterizovaný ocot a v procese výroby ním zelenina či uhorky nasiaknu. Potom však nemajú benefity tradične nakladanej zeleniny vďaka obsahu prospešných baktérií, ktoré vznikajú počas kvasenia. Výrobcovia totiž bežne nepoužívajú nepasterizované octy (ako napríklad nepasterizovaný jablčný ocot). Samotný ocot sa vyrába fermentačným procesom, ale iba octy, ktoré zostávajú surové a nepasterizované, ako napríklad surový jablčný ocot, si zachovávajú časti „materskej kultúry“, ktorá poskytuje dobré baktérie.

kvasená zelenina – recept

Benefity kvasenej zeleniny

Na rozdiel od kupovanej kvasenej zeleniny (krorá sa sterilizuje), domáca kvasená zelenina obsahuje prospešné baktérie, ktoré sú výsledkom mliečneho kvasenia.

Kvasená zelenina pôsobí ako probiotiká, chráni mikrobióm a podporuje rast zdravých baktérií v črevách.

Naše črevá obsahujú milióny baktérií, ktoré pomáhajú telu tráviť a vstrebávať potravu. Vhodné zloženie mikrobiómu (baktérií v črevách) pomáha predchádzať kvasinkovým infekciám, hnačke, zápche, a chronickým zdravotným problémom tráviacej sústavy, ako je Crohnova choroba.

Kvasená zelenina je bohatá na probiotiká, takže môže pomôcť zlepšiť trávenie a predchádzať tráviacim problémom.

Niektoré výskumy naznačujú, že probiotiká ponúkajú ďalšie zdravotné výhody:

  • zníženie príznakov depresie a úzkosti
  • liečenie dutín a zápalu ďasien
  • stabilizácia hladiny glukózy v krvi
  • prevencia alebo liečba alergií
  • zníženie infekcií močových ciest
  • zníženie rizika niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva
  • obsahuje najmä vitamíny skupiny B, ale aj C, A a K a minerály

Okrem vplyvu na zloženie mikrobiómu, má fermentovaná zelenina aj ďaľšie výhody:

  • doplnenie elektrolytov vďaka obsahu soli – pomoc pri dehydrátacii
  • úľava od svalových kŕčov
  • doplnenie antioxidantov
View this post on Instagram

A post shared by Zuzana SG • TemaZdravie • Energia • Spánok • Optimálne zdravie (@temazdravie.sk)

Kvasené potraviny sú superjedlo.

Kvasená (fermentovaná) zelenina – jednoduchý recept na akýkoľvek objem

Najlepšia kvasená kapusta – recept

Kvasené uhorky bez chémie – recept

Potrebujeme:

  • zeleninu vhodnú na samostatné kvasenie – vhodná je biela a červená hlávková kapusta, všetky druhy cibule, biela a červená reďkovka, kaleráb, mrkva, zeler, karfiol, ružičkový a hlávkový kel, cesnak, pór, celé uhorky “nakladačky”, celé papriky “baranie rohy”,
  • zeleninu vhodnú do kvasných zmesí – brokolica, cuketa, chren, petržlen, pór,
  • soľ,
  • vodu,
  • nádobu s vrchnákom – na začiatok stačí aj zaváraninový pohár (nádobu poriadne umyť či vyvariť

Dávkovanie soli

  • ak dáme soli menej, kvasenie prebehne rýchlejšie a zelenina bude mäkšia
  • ak dáme soli viac, bude kvasenie prebiehať pomalšie, ale zelenina bude chrumkavejšia
  • v prípade vodnatej zeleniny je vhodné pridať soli viac, aby nebola mäkká, ale chrumkavá

Soľ sa môže dávkovať buď zmiešaním s nakrájanou zeleninou, alebo sa zelenina zalieva soľným nálevom.

Koľko soli použiť

Vhodná dávka soli pri zalievaní kusovej alebo celej zeleniny slaným nálevom je 15 – 25 g soli na liter vody.

Ak miešame nakrájanú zeleninu so soľou bez nálevu, odporúča sa použiť 10 – 25 g soli na 1kg očistenej zeleniny.

Kvasená zelenina – postup

  1. Podľa veľkosti nádoby si odmeriame vodu (bohato by mala stačiť polovica objemu). Vodu prevaríme a necháme vychladnúť.
  2. Do nádoby ukladáme zeleninu tak, aby boli medzi kúskami čo najmešie medzery.
  3. Nalejeme (neosolenú) vodu do pohára so zeleninou tak, aby bola všetka zelenina ponorená vo vode.
  4. Vylejeme vodu do odmernej nádoby, aby sme zistili jej objem. Pridáme do vody soľ – 3/4 polievkovej lyžice (približne 5g) na pohár vody (250 ml) a premiešame, kým sa nerozpustí. Potom nalejeme osolenú vodu naspäť k zelenine.
  5. Zatvoríme nádobu a necháme kvasiť (nie na slnku). Dĺžka kvasenia závisí od teploty, v lete môže byť zelenina vykvasená aj za 3 – 4 dni. Priebežne koštujeme, či je zelenina už hotová.

Ako skladovať fermentovanú zeleninu

Keď je kvasená zelenina hotová, môže sa skonzumovať. Ak ju chcete skladovať, preložte ju do do menších pohárov v chladničke. Tak sa zastaví proces kvasenia. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny

O výhodách ketogénnej stravy

Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina

Vplyv svetla na zdravie

Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín

Ako sa zbaviť pálenia záhy

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/

Email
Share
Tweet
Prev Article
Next Article

Related Articles

Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept

Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept

Vodný kefír (tibi) – zdravotné účinky a jednoduchý recept

Vodný kefír (tibi) – zdravotné účinky a jednoduchý recept

Zanechajte odpoveď Zrušiť odpoveď

V tejto štúdii /PMC5454613/ Výhercom súťaže sa stáva @mariastompfova, zlosovanie je v storke. Ahojte, ➡️ SÚŤAŽ ⬅️ Áno, toto všetko dokáže slnko. V ankete ste rozhodli, že by vás najviac potešil Ebook štítna žľaza ako výhra. Vedeli ste, že WiFi alebo Bluetooth zariadenia, ktoré možno používate každý deň, ako aj umelé osvetlenie vo vašom prostredí, poškodzujú schopnosť vášho tela produkovať melatonín? 📶💡 Ak by ste boli na našom mieste, aká výhra z našich produktov by vás potešila? Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe cíti zle.

Najčítanejšie články

  • Zvýšená kyselina močová – 13 tipov ako ju prirodzene znížiť
  • Štítna žľaza - hypotyreóza - liečba a testovanie
  • Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba
  • Ovčie kiahne - obrázky, príznaky a liečba
  • Domáca pečeňová paštéta - jednoduchý a chutný recept
  • Ako znížiť cukor v krvi? Tipy na okamžité zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Bezlepkový kváskový chlieb - recept z jednodruhových múk
  • Zápcha - domáca liečba. Čo pomáha na zápchu? 15 tipov
  • Kefír - 11 účinkov na zdravie, riziká a recept
  • Kurie oko na nohe - ako sa ho zbaviť doma

Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví

O nás

Inzercia

TemaZdravie@gmail.com

Copyright © 2023 Téma Zdravie

Bol zistený Ad Blocker

Naša webová stránka funguje vďaka zobrazovaniu online reklám našim návštevníkom. Zvážte, či nás podporíte vypnutím blokovania reklám.

Refresh
Na našich webových stránkach používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie skúsenosti tým, že si zapamätáme vaše preferencie a opakované návštevy. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s použitím VŠETKÝCH súborov cookie. Môžete však navštíviť „Nastavenia súborov cookie“ a poskytnúť kontrolovaný súhlas.
Nastavenia súborov cookiePrijať všetko
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDĺžka trvaniaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ
 

Načítavajú sa komentáre...