V tomto článku sa dozviete, ako urobiť doma chutné kvasené uhorky, ľudovo nazývané aj kvašáky.
Prečo nerobiť nakladané uhorky s konzervantom a sterilizovaním?
Ak urobíte kvasené uhorky bez sterilizácie, zachováte v nich prospešné baktérie, ktoré vznikli vďaka mliečnemu kvaseniu. Sterilizácia ich zničí.
Kvašáky vyrobené bez konzervačnej prísady sú zdravšie, konzervačné prísady (napríklad Deko) obsahujú kyselinu benzoovú.
Počas tradičnej prípravy uhorky získajú kyslú chuť vďaka niekoľkodňovému kvasnému procesu, a nie vďaka pridaniu octu.
Kvasené uhorky – jednoduchý recept
- uhorky nakladačky
- himalájska soľ
- cesnak
- koreň chrenu
- kôpor
- horčicové semienka
- bobkový list
- sterilizované poháre na nakladanie uhoriek
Postup:
- Uvaríme si vodu, na 1 liter rozpustíme 1 polievkovú lyžicu (15ml) himalájskej soli. Necháme vychladiť.
- Zatiaľ umyjeme uhorky a kôpor, očistíme cesnak a chren. Chren nakrájame na 2-4 mm paličky.
- Keď je voda vychladená, naukladáme natesno uhorky do pohárov, do každého pohára vložíme napríklad 3 strúčiky cesnaku, jednu vetvičku kôpru, 2-3 paličky chrenu, bobkový list a horčicové semienka.
- Zalejeme prevarenou a vychladnutou osolenou vodou tak, aby boli uhorky zakryté.
- Zakryjeme viečkom, ale nie vzduchotesne, aby mohli unikať plyny vznikajúce pri kvasení.
- V lete sú na kuchynskej linke hotové za 4 dni, v zime to trvá dlhšie.
- Vykvasené skladujeme v chladničke, vzduchotesne zatvorené.
Ďalšie zaujímavé recepty s použitím mliečneho kvasenia:
Kvasená (fermentovaná) zelenina – jednoduchý recept na pickles
Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept
Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Mohlo by Vás zaujímať:
Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny
Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina
Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín
Ďaľšie informácie: