Vodný kefír je zdraviu prospešný nápoj obľúbený pre svoju perlivú chuť a pôsobivé zdravotné výhody.
Okrem toho, že tento chutný nápoj obsahuje silnú dávku probiotík, bolo preukázané, že posilňuje imunitu, spomaľuje rast rakovinových buniek a zlepšuje celkové zdravie.
Najlepšie zo všetkého je, že sa dá vyrobiť doma pomocou niekoľkých jednoduchých ingrediencií.
Základom prípravy je voda a tibi kryštály alebo tibiscos – to sú drobné, viacmenej priesvitné zrná, ktoré sú osídlené mnohými mikrobiálnymi kultúrami.
V článku sa dozviete:
- Čo je vodný kefír (tibi vodný kefír)?
- Účinky a výhody vodného kefíru
- Vedľajšie účinky vodného kefíru
- Recept na vodný kefír
- Tipy a rady pri výrobe vodného kefíru
- Ako skladovať tibi kryštály
- Vodný kefír a chudnutie
Čo je vodný kefír (tibi vodný kefír)?
Vodný kefír je fermentovaný, sýtený nápoj, ktorý sa vyrába pomocou zŕn vodného kefíru.
Vodný kefír, známy tiež ako tibi, pochádza z konca 19. storočia.
Na rozdiel od bežného kefíru (Kefír – 10 účinkov na zdravie, riziká a recept), ktorý sa vyrába z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka, sa vodný kefír vyrába spojením cukrovej vody so zrnami vodného kefíru – typom zrnovej kultúry baktérií a kvasiniek. Zmes sa potom typicky fermentuje 24–48 hodín, čím sa získa probiotický nápoj bohatý na prospešné baktérie.
Vodný kefír je nielen chutný a ľahko sa popíja, ale je tiež plný zdravotných výhod a môže byť vynikajúcim doplnkom k plnohodnotnej a výživnej strave.
Je jednoduchý na prípravu a ľahko si ho prispôsobíte vašim chuťovým pohárikom.
Záver: Vodný kefír je nápoj, ktorý sa vyrába spojením cukrovej vody so zrnkami vodného kefíru a nechá sa kvasiť 24–48 hodín.
Vodný kefír – účinky a výhody
1. Vodný kefír je bohatý na prospešné baktérie
Jednou z najvýznamnejších výhod vodného kefíru je jeho obsah probiotík.
Probiotiká sú typom prospešných baktérií, ktoré sa nachádzajú vo vašom čreve a zohrávajú neoddeliteľnú úlohu v takmer každom aspekte zdravia, od prevencie rakoviny až po imunitné funkcie a ešte viac (1).
Zatiaľ čo jogurt môže byť najznámejším zdrojom probiotík v modernej strave, kefír sa v skutočnosti považuje za lepší zdroj, pretože poskytuje pestrú škálu baktérií a kvasiniek (2).
V skutočnosti niektoré výskumy ukazujú, že kefírové zrná môžu obsahovať až 56 rôznych bakteriálnych a kvasinkových kmeňov (3). Niektoré z najbežnejších rodín prospešných baktérií nachádzajúcich sa v kefíre zahŕňajú Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus a Leuconostoc (2).
2. Vodný kefír môže ničiť rakovinové bunky
Zatiaľ čo súčasný výskum je obmedzený na štúdie v skúmavkách, niektoré výskumy naznačujú, že vodný kefír by mohol pomôcť znížiť rast určitých typov rakoviny.
Jedna štúdia zistila, že extrakt z kefíru bol účinný pri blokovaní rastu buniek rakoviny prsníka (4).
Medzitým iné štúdie ukazujú, že kefír by mohol byť prospešný aj proti rakovine hrubého čreva a krvi (5).
Pretože je bohatý na probiotiká, môže tiež pomôcť posilniť imunitné funkcie, aby potenciálne pomohol pri prevencii rakoviny (6). Je však potrebný ďalší výskum na vyhodnotenie toho, ako môže vodný kefír ovplyvniť rast a vývoj rakovinových buniek u ľudí.
3. Vodný kefír môže zvýšiť imunitu
Vďaka vysokej koncentrácii prospešných baktérií môže pridanie vodného kefíru do vašej každodennej stravy poskytnúť vášmu imunitnému systému výdatnú podporu.
Štúdie ukazujú, že určité kmene probiotík môžu pomôcť znížiť riziko črevných infekcií, zabrániť opakovaniu infekcií močových ciest u žien a dokonca udržať infekcie dýchacích ciest na uzde (7).
V štúdiách na zvieratách sa tiež ukázalo, že kefír pomáha potláčať zápalové reakcie vyvolané problémami, ako je astma (8).
Navyše jedna malá šesťtýždňová štúdia na 18 ľuďoch zistila, že denná konzumácia kefíru dokázala kontrolovať zápal a optimalizovať hladiny imunitných buniek v tele (9).
4. Vodný kefír je bez laktózy a je veganský
Tradične sa kefír vyrába z kravského alebo kozieho mlieka v kombinácii s kefírovými zrnami, čím sa získa hustý nápoj bohatý na probiotiká.
Keďže sa však vodný kefír vyrába z osladenejj vody, je to dobrá voľba pre tých, ktorí sa rozhodnú vyhnúť sa mliečnym výrobkom, či už zo zdravotných dôvodov, diétnych obmedzení alebo osobných dôvodov.
Najmä pre tých, ktorí dodržiavajú bezmliečnu alebo vegánsku diétu, je ideálny na zvýšenie spotreby probiotík a zlepšenie zdravia čriev pri minimalizácii spotreby živočíšnych produktov.
Vedľajšie účinky
Väčšina ľudí si môže vodný kefír bezpečne vychutnať s minimálnym rizikom nepriaznivých symptómov.
Rovnako ako iné potraviny bohaté na probiotiká, medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria tráviace problémy, ako je nadúvanie, nevoľnosť, zápcha a kŕče (10). Tieto vedľajšie účinky majú tendenciu klesať s pokračujúcou konzumáciou.
Pred pitím vodného kefíru sa možno budete chcieť poradiť so svojím lekárom, ak máte nejaký stav, ktorý oslabuje váš imunitný systém, ako je AIDS.
Hoci štúdie vo všeobecnosti ukazujú, že probiotiká sú pre týchto jedincov bezpečné, niektoré kazuistiky naznačujú, že probiotiká môžu byť spojené s vyšším rizikom infekcie (11).
Vodný kefír – recept
Potrebujeme:
- 50 g kefírových zŕn
- 1 l vody
- 100 g cukru (kryštálový alebo tmavý trstinový)
- 1,5 litrovú nádobu so širkým hrdlom
Voliteľné:
- citrón
- sušená nesírená figa
- lyžica sušených / mrazených / čerstvých malín
- prípadne iné ovocie
Postup:
Prvá fermentácia: Do fľaše nalejeme liter odstátej vody (bez chlóru), rozpustíme v nej cukor a pridáme tibi vodné kryštály. Možeme pridať niektrú z voliteľných ingrediencií. Necháme stáť pri izbovej teplote 24 hodín, navoľno prikryté viečkom. Potom nápoj zlejeme cez plastové sitko a z kryštálov môžeme založiť ďaľší nápoj, alebo ich uskladniť v chladničke v sladkej vode.
Druhá fermentácia (voliteľná): Precedený nápoj z prvej fermentácie necháme ešte 12 hodín odpočívať pri izbovej teplote a následne ďaľších 12 hodín v chladničke – vytvoria sa bublinky.
Tipy a rady pri výrobe vodného kefíru
- Ieálny pomer zŕn k vode je zhruba 1:15 – 20. Teda na 10 g zŕn (cca dve kávové lyžičky) 150 až 200 ml cukrového roztoku.
- vodny kefir.
- používajte čisté nádoby (ideálne umyté v umývačke riadu) a umyte si ruky pri výrobe kefíru, aby ste si ho nekontaminovali
- pridanie citrónovej šťavy (z polky citróna) mierne zníži Ph a pomôže znížiť riziko kontaminácie
- pokiaľ dávatre do kefíru ovocie, je dobré ho trošku povariť v horúcej vode
- kefír môžete dochutiť všeličím – sirupom, ovocnou šťavou, čerstvým či sušeným ovocím, bylinkovým vývarom, korením
- kefír môžete použiť ako základ do smoothie
Ako skladovať tibi kryštály
Pre pauzu na pár dní (maximálne týždeň či dva) ich skladujte v mierne osolenom, veľmi osladenom roztoku do chladničky.
Vodný kefír a chudnutie
Vďaka tomu, že vodný kefír pomôže upraviť miktobióm v čreve, môže napomôcť chudnutiu.
Mohlo by Vás zaujímať:
Kefír – 10 účinkov na zdravie, riziká a recept
Ako umelé modré svetlo z mobilov a tabletov nenávratne poškodzuje zrak. Prevencia a regenrácia.
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu? (1. časť)
Vplyv svetla na zdravie (1. časť) – John Ott – prvý prieskumník v oblasti svetla
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Hemoroidy. Príčiny a liečba. Účinná pomoc aj na doma.
Ako zvrátiť chronické a autimunitné ochorenie?
Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov