Guláš z diviny varievam už nejaký čas. Divinový guláš sme si veľmi oblľúbili. Mäso z diviny je skvelé a nutrične výživné. Najlepšie na ňom, že divina – srny, jelene, diviaky, ktoré sú lovené v prírode, majú počas celého svojho života prirodzenú stravu. Kvalita mäsa je úplne iná ako napríklad kuracie či bravčové mäso. Kurence alebo napr. prasiatka vykrmované na komerčný predaj zväčša nemajú prirodzenú stravu (sú kŕmene obilninami, ktoré sú často pri pestovaní striekané postrekmi, napr. toxickým Roundupom, tieto obilniny na výkrm môžu byť aj geneticky modifikované, takisto komerčné plodiny sú pestované na vyčerpaných pôdach s nižším obsahom živín, ako maju lesné rastliny) a tak aj zloženie mäsa týchto zvierat (pomer omega 3 a omega 6) nie je optimálne (omega 6 môžu byť zápalové) a nutričná hodnota mäsa (minerály, vitamíny) je nižšia.
Užitočné informácie o tom, ako zdravo variť, ako docieliť optimálne zdravie, dlhovekosť, zlepšiť spánok a zmierniť únavu, sa dozviete na našom Instagrame.
Kde zohnať divinu na divinový guláš?
Možno máte známeho poľovníka. Alebo možno vaši známi majú známeho poľovníka. Pozisťujte vo svojom okolí. Môžete sa opýtať na Facebookovej stránke vašej obce, je šanca, že sa nejaký poľovník ozve.
Recept na Guláš z diviny
Uvarte si divinový giláš podľa nášho osvedčeného receptu.
Na guláš z diviny potrebujeme:
- masť – nedávajte rastlinné oleje, mnohé už počas výroby pri zahrievaní oxidujú, a určite zoxidujú pri varení a ako dôsledok ich konzumácia spôsobí v tele tvorbu voľných radikálov
- cibuľu 2 kg (nie je to preklep, cibuľa sa rozvarí a zahustí guláš, treba jej veľa) – cibuľa obsahuje veľa síry, ktorá je dôležitá pri sulfatácií hormónov (doležité, aby telo vedelo využiť steroidné hormóny)
- divinové mäso 3 kg (najlepšia je zmes napr. diviak, srnec, jeleň)
- soľ – najlepšie nerafinovaná (keltská soľ)
- paradajkový pretlak – 1 menšia dóza (napr. 1 bio paradajkový pretlak z DM v tube)
- kvalitná červená sladká paprika
- mäsový vývar (nemusí byť), kľudne vodu
- majoránka
- cesnak
Guláš z diviny – postup – fotorecept
- Cibuľu nakrájame na pásiky a snažíme sa pritom neplakať. Prípadne zavoláme pomocníka alebo použijeme lyžiarske okuliare. Restujeme na masti. Cibuľu netreba krájať na malé kúsky, ona sa aj tak rozvarí. Treba použiť dosť masti, aby sa nepripiekla.
2. Cibuľu restujeme približne hodinu, aby bola úpne zvädnutá. Nie je to preklep, naozaj tak dlho. Pointa je, že potom sa ešte povarí s mäsom a rozvarí sa, čím zahustí divinový guláš. Treba ju pravidelne miešať, aby sa neprichytila o dno. Prípadne podľa potreby možno podliať mäsovým vývarom. Takto vyzerá cibuľa pražená hodinu:
3. Do hrnca pridáme na kocky pokrájané divinové mäso a necháme zatiahnúť. Miešame.
4. Teraz pridáme do hrnca pretlak, červenú papriku (množstvo podľa chuti, netreba sa báť), soľ a vývar/vodu. Mäso pustí dusením trochu šťavy, takže s vývarom/vodou nepreháňajte. Ideálne je doliať približne po hladinu mäsa. Asi takto:
5. Dusíme podľa potreby (aj podľa množstva), ca 1-1,5 h. Ja som varila 5kg mäsa ca 1,5 hod. Takto vyzerá guláš z diviny po dovarení. Je parádne hustý, lebo cibuľa sa rozvarila. Bez pridania múky. Ak máte veľa vody, nechajte časť vyvariť.
6. Odstavíme zo sporáka a pridáme prelisovaný cesnak (podľa chuti 2-4 strúčiky) a majoránku (1PL).
7. Zavoláme pomocníka aby ochutnal a pochválil:-)
8. Podávame s nakrájanou cibuľkou, hodí sa aj fialová.
Dobrú chuť:-)
Ak sa Vám článok páčil, môžete sa prihlásiť na odber nových článkov a sledovať nás na Instagrame.
Mohlo by Vás zaujímať:
Vajíčka. Prečo sú vajcia zdravé? Ako ich jesť pre čo najvyšší účinok?
Zdravý kefír – 10 účinkov na zdravie, riziká a recept
Recept na bezlepkový kváskový chlieb
Domáca majonéza a tatárska omáčka – zdravý recept
Ktorá pečeň je najlepšia? Kuracia pečeň, bravčová pečeň alebo hovädzia pečeň