Viete ako sa robí domáca kvasená kapusta? V tomto článku Vám poskynteme univerzálny recept, množstvo si upravíte podľa objemu nádoby. Ale najprv si povieme, prečo robiť kyslú kapustu doma.
Kvasená kapusta (kyslá kapusta) – prečo ju robiť doma?
Kyslá či kvasená kapusta, ktorú bežne kúpite v obchode, neobsahuje prospešné baktérie a obsahuje konzervanty, ktoré nie sú dobré pre náše zdravie. Tieto konzervanty ničia baktérie, ktoré vznikli mliečnym kvasením. Tiež zhoršujú kvalitu mášho mikrobiómu a nezdravý mikrobióm je príčinou rôznych chronických a autoimunitných ochorení. Naopak, kyslá kapusta robená tradičným spôsobom bez konzervantov je naším črevám prospešná.
V poslednej dobe sa v niektorých obchodoch dá kupiť aj tradičná kvasená kapusta, musíte však čítať zloženie. Býva v sáčkoch s ventilom a vrecúško sa nesmie položiť nabok, inak z neho vytečie šťava. Keď sa nám doma minie, občas ju kúpim v Kauflande, aj keď je drahšia.
V minulosti bolo kvasenie jedným zo spôsobov konzervovania, no v dnešnej dobe ľudia zväčša konzumujú kvasenú kapustu kôli chuti.
Kyslá kapusta – zdravotné benefity
Kvasená kapusta obsahuje prospešné baktérie mliečneho kvasenia – probiotiká a mnoho minerálov – vápnik, fosfor, železo, fosfor, draslík, horčík a vitamíny C, E, B a K.
Kvasená (fermentovaná) zelenina – jednoduchý recept na pickles
Kvasené uhorky bez chémie – recept
Kyslá kapusta – univerzálny recept
Kvasená kapusta nie je žiadna veda a nie je dôvod, aby sa nepodarila.
Potrebujeme:
- nastrúhanú kapustu (ja strúham v kuchynskom mixéri)
- čistú nádobu – kvašák, na začiatok použite kľudne väčší zaváraninový pohár
- soľ (15-20g na 1kg nastrúhanej kapusty)
- iné ingrediencie podľa chuti – cibuľa (100 – 150 g na 1 kg kapusty), čierne korenie, bobkový list, rasca
- závažie – čistý plochý kameň, alebo zagumičkovaný sáčok napustený vodou
- noha, päsť, prípadne drevená pomocka na tlačenie
Postup
Nastrúhanú kapustu premiešame vo väčšej nádobe so soľou a ostatnými ingredienciami (ak ste sa pre ne rozhodli). Nacháme stáť pol dňa a priebežne premiešavame. Kapusta pustí vodu.
Postupne po menších vrstvách tlačíme kapustu do nádoby. Do suda sa tlačí kapusta umytou nohou (prípadne nohou v ponožke a sáčku), do menšej nádoby päsťou, alebo drevenou pomôckou (dá sa kúpiť napríklad na amazone, nájdete ju pod názvom “sauerkraut wood pounder”). Má tvar valca a je z tvrdého dreva.
Po natlačení kapustu zaťažíme a necháme kvasiť pri izbovej teplote. Ak máme priesvitnú nádobu, prekryjeme ju utierkami, aby kapusta nezhnedla. Všetka kapusta musí byť pod vodou. Pravidelne kontrolujeme. Ak je málo vody, dolejeme – voda musí byť prevarená a osolená (15-20g soli na 1l vody).
Po 2 týždňoch ochutnáme. Ak je kapusta hotová, preložíme ju do menších pohárov a skladujeme v chladničke. Ak máme väčší sud, skladujeme v chladnej pivnici.
Nakladaná kvasená kapusta – recept na 5l s cibuľou a rascou
Tento recept je na 5 litrovú nádobu.
Potrebujeme:
- 3,5kg nastrúhanej kapusty,
- 500g nakrájanej cibule,
- 70g nerafinovanej soli,
- 14g celej rasce,
- prípadne podľa chuti aj bobkový list či čierne korenie,
- 5l nádobu, závažie, vrchnák
Postup:
- Všetky ingrediencie zmiešame a necháme pol dňa odstáť, každú hodinu premiešame.
- Pohár naplníme kapustou, dôkladne po vrstvách utláčame.
- Hornú nenaplnenú časť očistíme od zvyškov kapusty.
- Obsah pohára zaťažíme závažím, aby bola kapusta ponorená počas celej doby kvasenia.
- Necháme kvasiť na tmavom mieste v teplote 20 – 25 stupňov 2-3 týždne.
- Vykvasené skladujeme v chladničke v sklenenej nádobe.
Tipy k výrobe a koznumácii
- Ak nemáte kvašák alebo originálnu kvasnú nádobu, použite veľký zaváraninový pohár a počas kvasenia ho prekryte tmavou utierkou, aby kapusta nezhnedla.
- Ak nemáte závažie, použite umytý plochý kameň alebo naplňte igelitový sáčok vodou, zagumičkujte a použite namiesto závažia.
- Síce je kvasená kapusta veľmi chutná v kapustnici alebo v klasickom českom jedle “vepřo, knedlo, zelo”, konzumujte ju aj surovú. Varením pri teplote nad 60 stupňov sa totiž zničia všetky dobré baktérie – probiotiká, ktoré vznikli pri kvasení.
Dobrú chuť!
Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Mohlo by Vás zaujímať:
Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny
Ako a prečo zvýšiť obsah omega 3 v strave?
Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina
Červené okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú?
Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín
Zdroj: