Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví
Menu
  • ČLENSTVO
  • Zdravie
  • Ochorenia
    • Štítna žľaza
  • Prostredie
    • Svetlo
    • Elektrosmog
  • Strava
  • Recepty
  • Rady a Tipy
  • Náš instagram

Domovská stránka » Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept

Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept

Viete ako sa robí domáca kvasená kapusta? V tomto článku Vám poskynteme univerzálny recept, množstvo si upravíte podľa objemu nádoby. Ale najprv si povieme, prečo robiť kyslú kapustu doma.

Kvasená kapusta (kyslá kapusta) – prečo ju robiť doma?

Kyslá či kvasená kapusta, ktorú bežne kúpite v obchode, neobsahuje prospešné baktérie a obsahuje konzervanty, ktoré nie sú dobré pre náše zdravie. Tieto konzervanty ničia baktérie, ktoré vznikli mliečnym kvasením. Tiež zhoršujú kvalitu mášho mikrobiómu a nezdravý mikrobióm je príčinou rôznych chronických a autoimunitných ochorení. Naopak, kyslá kapusta robená tradičným spôsobom bez konzervantov je naším črevám prospešná.

V poslednej dobe sa v niektorých obchodoch dá kupiť aj tradičná kvasená kapusta, musíte však čítať zloženie. Býva v sáčkoch s ventilom a vrecúško sa nesmie položiť nabok, inak z neho vytečie šťava. Keď sa nám doma minie, občas ju kúpim v Kauflande, aj keď je drahšia.

V minulosti bolo kvasenie jedným zo spôsobov konzervovania, no v dnešnej dobe ľudia zväčša konzumujú kvasenú kapustu kôli chuti.

kvasená kapusta recept

Kyslá kapusta – zdravotné benefity

Kvasená kapusta obsahuje prospešné baktérie mliečneho kvasenia – probiotiká a mnoho minerálov – vápnik, fosfor, železo, fosfor, draslík, horčík a vitamíny C, E, B a K.

Kvasená (fermentovaná) zelenina – jednoduchý recept na pickles

Kvasené uhorky bez chémie – recept

View this post on Instagram

A post shared by Zuzana SG • TemaZdravie • Energia • Spánok • Optimálne zdravie (@temazdravie.sk)

Kvasená kapusta je superjedlo.

Kyslá kapusta – univerzálny recept

Kvasená kapusta nie je žiadna veda a nie je dôvod, aby sa nepodarila.

Potrebujeme:

  • nastrúhanú kapustu (ja strúham v kuchynskom mixéri)
  • čistú nádobu – kvašák, na začiatok použite kľudne väčší zaváraninový pohár
  • soľ (15-20g na 1kg nastrúhanej kapusty)
  • iné ingrediencie podľa chuti – cibuľa (100 – 150 g na 1 kg kapusty), čierne korenie, bobkový list, rasca
  • závažie – čistý plochý kameň, alebo zagumičkovaný sáčok napustený vodou
  • noha, päsť, prípadne drevená pomocka na tlačenie

Postup

Nastrúhanú kapustu premiešame vo väčšej nádobe so soľou a ostatnými ingredienciami (ak ste sa pre ne rozhodli). Nacháme stáť pol dňa a priebežne premiešavame. Kapusta pustí vodu.

Postupne po menších vrstvách tlačíme kapustu do nádoby. Do suda sa tlačí kapusta umytou nohou (prípadne nohou v ponožke a sáčku), do menšej nádoby päsťou, alebo drevenou pomôckou (dá sa kúpiť napríklad na amazone, nájdete ju pod názvom “sauerkraut wood pounder”). Má tvar valca a je z tvrdého dreva.

Po natlačení kapustu zaťažíme a necháme kvasiť pri izbovej teplote. Ak máme priesvitnú nádobu, prekryjeme ju utierkami, aby kapusta nezhnedla. Všetka kapusta musí byť pod vodou. Pravidelne kontrolujeme. Ak je málo vody, dolejeme – voda musí byť prevarená a osolená (15-20g soli na 1l vody).

Po 2 týždňoch ochutnáme. Ak je kapusta hotová, preložíme ju do menších pohárov a skladujeme v chladničke. Ak máme väčší sud, skladujeme v chladnej pivnici.

Nakladaná kvasená kapusta – recept na 5l s cibuľou a rascou

Tento recept je na 5 litrovú nádobu.

Potrebujeme:

  • 3,5kg nastrúhanej kapusty,
  • 500g nakrájanej cibule,
  • 70g nerafinovanej soli,
  • 14g celej rasce,
  • prípadne podľa chuti aj bobkový list či čierne korenie,
  • 5l nádobu, závažie, vrchnák

Postup:

  1. Všetky ingrediencie zmiešame a necháme pol dňa odstáť, každú hodinu premiešame.
  2. Pohár naplníme kapustou, dôkladne po vrstvách utláčame.
  3. Hornú nenaplnenú časť očistíme od zvyškov kapusty.
  4. Obsah pohára zaťažíme závažím, aby bola kapusta ponorená počas celej doby kvasenia.
  5. Necháme kvasiť na tmavom mieste v teplote 20 – 25 stupňov 2-3 týždne.
  6. Vykvasené skladujeme v chladničke v sklenenej nádobe.

Tipy k výrobe a koznumácii

  • Ak nemáte kvašák alebo originálnu kvasnú nádobu, použite veľký zaváraninový pohár a počas kvasenia ho prekryte tmavou utierkou, aby kapusta nezhnedla.
  • Ak nemáte závažie, použite umytý plochý kameň alebo naplňte igelitový sáčok vodou, zagumičkujte a použite namiesto závažia.
  • Síce je kvasená kapusta veľmi chutná v kapustnici alebo v klasickom českom jedle “vepřo, knedlo, zelo”, konzumujte ju aj surovú. Varením pri teplote nad 60 stupňov sa totiž zničia všetky dobré baktérie – probiotiká, ktoré vznikli pri kvasení.

Dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny

Ako a prečo zvýšiť obsah omega 3 v strave?

O výhodách ketogénnej stravy

Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina

Červené okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú?

Vplyv svetla na zdravie

Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín

Ako sa zbaviť pálenia záhy

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/

Email
Share
Tweet
Prev Article
Next Article

Related Articles

Perfektná praženica – jednoduchý recept a 5 tipov

Perfektná praženica – jednoduchý recept a 5 tipov

Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept

Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept

V tejto štúdii /PMC5454613/ Výhercom súťaže sa stáva @mariastompfova, zlosovanie je v storke. Ahojte, ➡️ SÚŤAŽ ⬅️ Áno, toto všetko dokáže slnko. V ankete ste rozhodli, že by vás najviac potešil Ebook štítna žľaza ako výhra. Vedeli ste, že WiFi alebo Bluetooth zariadenia, ktoré možno používate každý deň, ako aj umelé osvetlenie vo vašom prostredí, poškodzujú schopnosť vášho tela produkovať melatonín? 📶💡 Ak by ste boli na našom mieste, aká výhra z našich produktov by vás potešila? Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe cíti zle.

Najčítanejšie články

  • Zvýšená kyselina močová – 13 tipov ako ju prirodzene znížiť
  • Štítna žľaza - hypotyreóza - liečba a testovanie
  • Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba
  • Ovčie kiahne - obrázky, príznaky a liečba
  • Domáca pečeňová paštéta - jednoduchý a chutný recept
  • Ako znížiť cukor v krvi? Tipy na okamžité zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Bezlepkový kváskový chlieb - recept z jednodruhových múk
  • Zápcha - domáca liečba. Čo pomáha na zápchu? 15 tipov
  • Kefír - 11 účinkov na zdravie, riziká a recept
  • Kurie oko na nohe - ako sa ho zbaviť doma

Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví

O nás

Inzercia

TemaZdravie@gmail.com

Copyright © 2023 Téma Zdravie

Bol zistený Ad Blocker

Naša webová stránka funguje vďaka zobrazovaniu online reklám našim návštevníkom. Zvážte, či nás podporíte vypnutím blokovania reklám.

Refresh
Na našich webových stránkach používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie skúsenosti tým, že si zapamätáme vaše preferencie a opakované návštevy. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s použitím VŠETKÝCH súborov cookie. Môžete však navštíviť „Nastavenia súborov cookie“ a poskytnúť kontrolovaný súhlas.
Nastavenia súborov cookiePrijať všetko
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDĺžka trvaniaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ
 

Načítavajú sa komentáre...