Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví
Menu
  • Zdravie
  • Ochorenia
    • Štítna žľaza
  • Prostredie
    • Svetlo
    • Elektrosmog
  • Strava
  • Recepty
  • Rady a Tipy

Domovská stránka » Kuracia pečeň, bravčová pečeň alebo hovädzia pečeň? Ktorú vybrať?

Kuracia pečeň, bravčová pečeň alebo hovädzia pečeň? Ktorú vybrať?

Bravčová pečeň, hovädzia pečeň alebo kuracia pečeň? Dozviete sa, ktorá je najvýživnejšia. Prezradíme aj jednoduchý recept, na ktorom sa nedá nič pokaziť. Ale najprv sa pozrime na to, prečo by sme pravidelne mali pečeň zaradiť do jedálnička.

hovadzia pecen
hovädzia pečeň

Kuracia, bravčová či hovädzia pečeň sú trošku kontroverzné jedlá. Niektorí ľudia chuť pečene nenávidia, a niektorí milujú. Väčšina milovníkov pečene potom rieši, ktorá pečeň je najmäkšia alebo najchutnejšia. Prípadne hľadajú jednoduchý a chutný recept. Ale väčšina ľudí vôbec nevie, že pečeň je superpotravina, ktorá je nabitá vitamínmi, minerálmi a ďaľšími nutričnými látkami v množstvách, kde niektoré z nich niekoľko krát presahujú denné odporúčané dávky.

Čo keď Vám povieme, že napríklad keď zjete 100 g dusenej hovädzej pečene, že si urobíte zásobu vitamínu B12 na viac ako 3 týždne? A vitamínu A na takmer 2 týždne? Nižšie uvedená tabuľka obsahuje nutričný obsah hovädzej, kuracej a bravčovej pečene v uvarenom stave. Zeleno označené polia predstavujú nutrienty, ktoré prevyšujú odporúčanú dennú dávku (ODD*) danej výživnej látky.

pecen - vyzivove hodnoty
Výživové hodnoty pečene

Pozrime sa na tie nutričné látky, ktoré výrazne prevyšujú dennú odporúčanú dávku.

Hovädzia pečeň a vitamín B12

Vitamín B12 je dôležitý pre zdravie nervových buniek. Ak chcete predísť neurodegeneratívnym ochoreniam (napríklad demencia) v staršom veku, je tento vitamín veľmi dôležitý. Takisto ho potrebujeme pre správnu tvorbu červených krviniek a tvorbu DNA.

Hovädzia pečeň a vitamín A

Vitamín A je dôležitý pre dobrú imunitu, reprodukciu a bunkovú komunikáciu. Je kritickým nutrientom pre zrak ako základná zložka rodopsínu, proteínu, ktorý absorbuje svetlo v sietnicových receptoroch, a pretože podporuje normálnu diferenciáciu a fungovanie spojivkových membrán a rohovky. Vitamín A je tiež dôležitý pre rast a diferenciáciu buniek, hrá rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní zdravého srdca, pľúc, obličiek a iných orgánov.

Je veľmi dôležité prijímať vitamín A zo živočíšnych zdrojov, nakoľo 50% populácie netvorí enzým, ktorý je potrebný na premenu betakaroténov – provitamínu A – na vitamín A.

Hovädzia pečeň a meď

Meď je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, zdravie mozgu a nervových buniek, výkonný imunitný systém, pre tvorbu kolagénu (dôležité aj pre pevné kosti) a hormónov, chráni bunky pred poškodením.

Hovädzia pečeň je z hľadiska obsahu najlepšou potravinou obsahujúcou meď, vitamín A a B12.

Ak chcete porovnať obsah živín v pešeni so zeleninou a ovocím, v tomto článku nájdete tabuľku: Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept.

Recept – bravčová pečeň, kuracia pečeň alebo hovädzia pečeň

Tento recept funguje s akoukoľvek pečeňou, dokonca aj s morčacou, kačacou alebo teľacou:-) Je rýchly a nedá sa na ňom nič pokaziť.

Potrebujeme

  • pečeň – 1kg
  • 2-3ks bielej cibule
  • masť alebo maslo, prípadne ghee
  • soľ
  • na dochutenie – majorán, roztlačený cesnak (nemusí byť)
  • panvicu a varešku

Postup:

  1. Pečeň umyjeme a prípadne vyrežeme blany. Ak chceme, nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame na kocky alebo na kolieska.
  2. Na panvici rozpustíme 2-3 polievkové lyžice tuku. Orestujeme cibuľku. Následne pridáme pečeň a restujeme z oboch strán, kým sa zatiahne – z každej strany tak 1-2 minúty. Následne prikryjeme a podusíme 5 minút, pečeň by mala pustiť šťavu.
  3. Po 5tich minútach odkryjeme a ak chceme, môžeme dochutiť – majoránka, cesnak. Znova prikryjeme a dusíme, kým je pečeň mäkká. Pokiaľ nie je v panvici dopsť šťavy, dolejeme vodu. Dĺžka dusenia závisí od druhu pečene – kuracia je hotová rýchlejšie ako hovädzia. Vyskúšajte po 15tich minútach.
  4. Osolíme až po dovarení, inak by bola pečeň tvrdá.

Tip

Niekedy sa v pečeni nachádzajú maličké čierne kúsky – tie odstráňte, spôsobujú horkú chuť.

Ak sa bojíte, že pečeň bude mať horkú chuť, môžete ju pred prípravou namočiť na hodinu do mlieka.

Podávajte s ryžou a kvasenými uhorkami: Kvasené uhorky (kvašáky). Obsah probiotík. Recept.

Čo ak mi pečeň nechutí?

Ak Vám alebo Vašim deťom pečeň nechutí ale chcete ju kôli výživným látkam jesť, skúste urobiť domácu pečeňovú paštiku: Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept.

Zo zahraničia sa dajú objednať kapsule so sušenou hovädzou pečeňou, nevýhoda je iba cena.

Ak sa vám článok a recept páčili, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Mohlo by Vás zaujímať:

Včelí peľ – kompletný návod (účinky, príprava, užívanie a ešte viac)

Otužovanie – zdravie, dlhovekosť, imunita, zápal

Rybí olej – prečo ho jesť a ako ho vybrať

Kvasená kapusta – jednoduchý recept

Zdroje a zaujímavé informácie:

Johnson EJ, Russell RM. Beta-Carotene. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:115-20.

Ross CA. Vitamin A. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:778-91.

Ross A. Vitamin A and Carotenoids. In: Shils M, Shike M, Ross A, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2006:351-75.

Solomons NW. Vitamin A. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006:157-83.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/

Email
Share
Tweet
Prev Article
Next Article

Related Articles

Kefír – 11 účinkov na zdravie, riziká a recept

Kefír – 11 účinkov na zdravie, riziká a recept

Pľúcnik lekársky a jeho účinky. Recept na čaj.

Pľúcnik lekársky a jeho účinky. Recept na čaj.

Zanechajte odpoveď Zrušiť odpoveď

Najčítanejšie články

  • Domáca pečeňová paštéta - jednoduchý a chutný recept
  • Zvýšená kyselina močová – 13 tipov ako ju prirodzene znížiť
  • Ovčie kiahne - obrázky, príznaky a liečba
  • Ako znížiť cukor v krvi? Tipy na okamžité zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Zápcha - domáca liečba. Čo pomáha na zápchu? 15 tipov
  • Psoriáza (lupienka) - príčiny, strava, liečba a fotky
  • Uzemňovacia podložka a riziká. Bezpečné uzemňovanie.
  • Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov
  • Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba
  • Hypotyreóza - postup riešenia podľa zahraničných funkčných lekárov - 6 krokov

Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví

O nás

Inzercia

TemaZdravie@gmail.com

Copyright © 2023 Téma Zdravie

Bol zistený Ad Blocker

Naša webová stránka funguje vďaka zobrazovaniu online reklám našim návštevníkom. Zvážte, či nás podporíte vypnutím blokovania reklám.

Refresh
Na našich webových stránkach používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie skúsenosti tým, že si zapamätáme vaše preferencie a opakované návštevy. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s použitím VŠETKÝCH súborov cookie. Môžete však navštíviť „Nastavenia súborov cookie“ a poskytnúť kontrolovaný súhlas.
Nastavenia súborov cookiePrijať všetko
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDĺžka trvaniaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ
 

Načítavajú sa komentáre...