Bravčová pečeň, hovädzia pečeň alebo kuracia pečeň? Dozviete sa, ktorá je najvýživnejšia. Prezradíme aj jednoduchý recept, na ktorom sa nedá nič pokaziť. Ale najprv sa pozrime na to, prečo by sme pravidelne mali pečeň zaradiť do jedálnička.
Kuracia, bravčová či hovädzia pečeň sú pre niektorých ľudí trošku kontroverzné jedlá. Niektorí ľudia chuť pečene nenávidia, a niektorí milujú. Väčšina milovníkov pečene potom rieši, ktorá pečeň je najmäkšia alebo najchutnejšia. Prípadne hľadajú jednoduchý a chutný recept. Ale väčšina ľudí vôbec nevie, že pečeň je superpotravina, ktorá je nabitá vitamínmi, minerálmi a ďaľšími nutričnými látkami v množstvách, kde niektoré z nich niekoľko krát presahujú denné odporúčané dávky.
Čo keď Vám povieme, že napríklad keď zjete 100 g dusenej hovädzej pečene, že si urobíte zásobu vitamínu B12 na viac ako 3 týždne? A vitamínu A na takmer 2 týždne? Nižšie uvedená tabuľka obsahuje nutričný obsah hovädzej, kuracej a bravčovej pečene v uvarenom stave. Zeleno označené polia predstavujú nutrienty, ktoré prevyšujú odporúčanú dennú dávku (ODD*) danej výživnej látky.
Pozrime sa na tie nutričné látky, ktoré výrazne prevyšujú dennú odporúčanú dávku.
Hovädzia pečeň a vitamín B12
Vitamín B12 je dôležitý pre zdravie nervových buniek. Ak chcete predísť neurodegeneratívnym ochoreniam (napríklad demencia) v staršom veku, je tento vitamín veľmi dôležitý. Takisto ho potrebujeme pre správnu tvorbu červených krviniek a tvorbu DNA.
Hovädzia pečeň a vitamín A
Vitamín A je dôležitý pre dobrú imunitu, reprodukciu a bunkovú komunikáciu. Je kritickým nutrientom pre zrak ako základná zložka rodopsínu, proteínu, ktorý absorbuje svetlo v sietnicových receptoroch, a pretože podporuje normálnu diferenciáciu a fungovanie spojivkových membrán a rohovky. Vitamín A je tiež dôležitý pre rast a diferenciáciu buniek, hrá rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní zdravého srdca, pľúc, obličiek a iných orgánov.
Je veľmi dôležité prijímať vitamín A zo živočíšnych zdrojov, nakoľo 50% populácie netvorí enzým, ktorý je potrebný na premenu betakaroténov – provitamínu A – na vitamín A.
Hovädzia pečeň a meď
Meď je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, zdravie mozgu a nervových buniek, výkonný imunitný systém, pre tvorbu kolagénu (dôležité aj pre pevné kosti) a hormónov, chráni bunky pred poškodením.
Hovädzia pečeň je z hľadiska obsahu najlepšou potravinou obsahujúcou meď, vitamín A a B12.
Ak chcete porovnať obsah živín v pešeni so zeleninou a ovocím, v tomto článku nájdete tabuľku: Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept.
Recept – bravčová pečeň, kuracia pečeň alebo hovädzia pečeň
Tento recept funguje s akoukoľvek pečeňou, dokonca aj s morčacou, kačacou alebo teľacou:-) Je rýchly a nedá sa na ňom nič pokaziť.
Potrebujeme
- pečeň – 1kg
- 2-3ks bielej cibule
- masť alebo maslo, prípadne ghee
- soľ
- na dochutenie – majorán, roztlačený cesnak (nemusí byť)
- panvicu a varešku
Postup:
- Pečeň umyjeme a prípadne vyrežeme blany. Ak chceme, nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame na kocky alebo na kolieska.
- Na panvici rozpustíme 2-3 polievkové lyžice tuku. Orestujeme cibuľku. Následne pridáme pečeň a restujeme z oboch strán, kým sa zatiahne – z každej strany tak 1-2 minúty. Následne prikryjeme a podusíme 5 minút, pečeň by mala pustiť šťavu.
- Po 5tich minútach odkryjeme a ak chceme, môžeme dochutiť – majoránka, cesnak. Znova prikryjeme a dusíme, kým je pečeň mäkká. Pokiaľ nie je v panvici dopsť šťavy, dolejeme vodu. Dĺžka dusenia závisí od druhu pečene – kuracia je hotová rýchlejšie ako hovädzia. Vyskúšajte po 15tich minútach.
- Osolíme až po dovarení, inak by bola pečeň tvrdá.
Tip
Niekedy sa v pečeni nachádzajú maličké čierne kúsky – tie odstráňte, spôsobujú horkú chuť.
Ak sa bojíte, že pečeň bude mať horkú chuť, môžete ju pred prípravou namočiť na hodinu do mlieka.
Podávajte s ryžou a kvasenými uhorkami: Kvasené uhorky (kvašáky). Obsah probiotík. Recept.
Čo ak mi pečeň nechutí?
Ak Vám alebo Vašim deťom pečeň nechutí ale chcete ju kôli výživným látkam jesť, skúste urobiť domácu pečeňovú paštiku: Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept.
Zo zahraničia sa dajú objednať kapsule so sušenou hovädzou pečeňou, nevýhoda je iba cena.
Ak sa vám článok a recept páčili, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Mohlo by Vás zaujímať:
Včelí peľ – kompletný návod (účinky, príprava, užívanie a ešte viac)
Otužovanie – zdravie, dlhovekosť, imunita, zápal
Rybí olej – prečo ho jesť a ako ho vybrať
Kvasená kapusta – jednoduchý recept
Zdroje a zaujímavé informácie:
Johnson EJ, Russell RM. Beta-Carotene. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:115-20.
Ross CA. Vitamin A. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:778-91.
Ross A. Vitamin A and Carotenoids. In: Shils M, Shike M, Ross A, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2006:351-75.
Solomons NW. Vitamin A. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006:157-83.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/