Hovädzia alebo kuracia pečeň – niektorí ju milujú, iní neznášajú. Domáca pečeňová paštéta je skvelý spôsob, ako pripraviť pečeň, ak Vám alebo Vaším deťom nechutia klasické recepty – napríklad pečeň na cibuľke. Je totiž veľa dôvodov, prečo by ste pečeň jesť mali. Je to totiž nutrične bohatá superpotravina. Vo forme chutnej pečeňovej paštéty ju zjedia možno aj Vaši malí stravníci.
Prečo jesť pečeň?
Orgánové mäso je z výživového hľadiska nutrične bohatšie ako svalovina. O pečeni to platí obzvlášť – pečeň je kráľovná, čo sa týka obsahu minerálov a vitamínov.
Vitamín A – Niektoré druhy zeleniny ho osahujú síce dosť, ale v rastlinných zdrojoch sa nachádza vo forme karotenoidov. 50% populácie však má zníženú aktivitu enzýmu beta-carotene oxygenase 1 (BCO1) t.j. títo ľudia nepremenia rastliné karotenoidy na vitamín A. Preto je istejšie konzumovať rastlinné zdroje vitamínu A. (2)
Vo všetkých ostatných vybraných parametroch vybrané rastlinné zdroje – kel, špenát, pečeň zaostávajú za kuracou a hovädzou pečeňou.
Týmto nechceme povedať, aby ste prestali jesť zeleninu, ale aby ste do jedálnička zaradili dali aj hovädziu či kuraciu pečeň.
Pečeňová paštéta – recept
Potrebujeme:
- 0,5 kg pečienok (hovädzie, kuracie, bravčové, morčacie – aké preferujete)
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice masti + 100 g masti (alternatíva je maslo alebo ghee)
- soľ
- podľa chuti tymián, rozmarín, majorán, šalvia, muškátový orech, kurkuma, mletá rasca, červená paprika
- tyčový mixér alebo kuchynský robot
Postup:
- Pečienky najprv umyjeme, odblaníme, podľa potreby nakrájame, cesnak ošúpeme a roztlačíme, cibuľu očistíme a nakrájame.
- Na panvici rozpustíme 3 polievkové lyžice masti (masla alebo ghee), pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme do sklovita. Pridáme pečienky a prudko opečieme, aby sa zatiahli.
- Stiahneme teplotu, pridáme roztlačený cesnak a bylinky podľa chuti. Podľa potreby pridáme trochu vody a dusíme. Pred koncom odkryjeme pokrievku a este trochu povaríme, kým sa tekutina zredukuje. Necháme vychladnúť.
- Uvarené pečienky posolíme, pridáme 100 g mäkkej masti (masla) a rozmixujeme buď tyčovým mixérom, alebo v kuchynskom robote.
- Paštétu preložíme do sklenených pohárikov. Časť na priamu spotrebu odložíme do chladničky, zvyšok skladujeme v mrazáku.
Domáca pečeňová paštéta – tipy:
Preferujte kúpu pečienok zo zvierat, ktoré sú kŕmene tradičnou stravou a žijú vonku. Toto mäso má viac omega 3 mastných kyselín, ktoré sú kľúčové pre zdravie a bežná západná strava ich obsahuje málo. (1)
Pečienku solíme až po dovarení, inak bude tvrdá.
Soli môžete pridať trošku viac, ako ste zvyknutí. Keď sa paštéta vychladí, soľ sa do nej trochu vstrebe.
Ak paštika nemá krémovú konzistenciu, pridajte viac masti alebo masla.
Ak sa vám recept páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Kvasená (fermentovaná) zelenina – jednoduchý recept na pickles
Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Elektrosmog. Riziká, škodlivosť a ochrana pred ním.
Zdroj:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26878675/
(2) https://www.spring.org.uk/2021/12/heart-disease-cholesterol.php