Čo je včelí peľ?
Včelí peľ sú peľové zrnká rastlín, ktoré včely zbierajú, spracúvajú a ukladajú pre potreby svojej výživy. V prírodnej liečbe má včelí peľ široké spektrum využitia a preto včelári odoberajú včelám peľ.
Ako sa zbiera včelí peľ?
Včely zbierajú peľ z kvetov. Zlepený nektárom a slinami (ktoré majú antibakteriálne účinky) si ho vo forme hrudiek ukladajú do peľových košíčkov na zadných končatinách. Včelári umiestňujú tzv. peľovú pascu (plastové dosky s ca 5mm otvormi) pri vchode do úľa. Včely tade musia preliezť, aby vstúpili dnu. Počas toho z nich opadá časť peľu, a tento sa potom zhromažďuje v podnose pod peľovou pascou. Následne sa suší, čistí a balí.
Ako vyzerá včelí peľ?
Peľové zrná sa v závislosti od druhu rastliny líšia tvarom, farbou, veľkosťou a hmotnosťou. Tvary zŕn sú rôznorodé: okrúhle, valcové, zvonovité, trojuholníkové alebo ostnaté. Ich hmotnosť sa rovná desiatkam alebo niekoľkým desiatkam mikrogramov.
Farba peľu je rôzna, od jasne žltej po čiernu. Peľový košík, ktorý včela prináša do úľa, sa zvyčajne skladá z peľu jednej rastliny. Niekedy sa však stáva, že včely zbierajú peľ z mnohých rôznych druhov rastlín.
Včelí peľ – zloženie
Peľ je pomerne pestrý rastlinný produkt bohatý na biologicky aktívne látky. V peľových zrnách z rôznych rastlinných druhov sa našlo viac ako 250 účinných látok. V skupine základných chemických látok sú to bielkoviny, aminokyseliny, sacharidy, lipidy a mastné kyseliny, fenolové zlúčeniny, enzýmy a koenzýmy, ako aj vitamíny a minerály.
Nutričný obsah peľu však závisí od druhu rastliny a obdobia zberu.
Včelí peľ – obsah:
- bielkoviny, vrátane esenciálnych aminokyselín, ako je metionín, lyzín, treonín, histidín, leucín, izoleucín, valín, fenylalanín a tryptofán; ľudské telo tieto esenciálne aminokyseliny nevie vytvoriť, je potrebné ich prijať v potrave
- tuky vrátane esenciálnych mastných kyselín vrátane kys. linolovej, linolénovej, arachidonovej
- sacharidy (napr. glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín)
- viac ako 100 enzýmov
- vitamíny skupiny B, A, C, D a E, K
- minerály (napr. horčík, meď, draslík, vápnik, železo, kremík, fosfor, mangán, síra)
- antioxidanty a prírodné antibiotiká
Včelí peľ – účinky a využitie pre zdravie
Včelí peľ je výživný prírodný doplnok obsahujúci okolo 250 aktívnych látok (minerálov, vitamínov, enzýmov, antioxidantov), ktorý pomáha udržať a zlepšiť zdravie, omladiť telo.
Uvedené účinky boli dokázané štúdiami na ľuďoch a zvieratách.
- znižuje zlý cholesterol
- chráni tuky pred oxidáciou (zoxidované tuky môžu spôsobiť upchatie ciev)
- zlepšuje detoxikačnú činnosť pečene a chráni pečeň pred toxínmi a podporuje jej regeneráciu
- má protizápalové účinky, znižuje opuch
- podporuje imunitu a má schopnosť zabíjať niektoré baktérie
- môže znižovať alergické reakcie (redukuje aktiváciu žírnych buniek – keď sú aktivované, vylučujú chemické látky, ktoré spúšťajú alergické reakcie)
- pomáha hojeniu rán
- pomáha predchádzať infekciám
- môže pomôcť pri rakovine prostaty, čreva a leukémii – v štúdiách peľ brzdil rast tumorov a stimuloval apoptózu (bunkovú smrť)
- pomáha zmierniť príznaky menopauzy (návaly tepla) – 71% ženám v štúdii sa pri užívani peľu zmiernili ťažkosti
- môže zlepšiť využitie živín, metabolizmus a dĺžku života
- chráni pred röntgenovým a rádioterapeutickým žiarením
- zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
- zvyšuje energiu, pomáha pri depresii a zlepšení nálady
- pomáha pri anémii
- pomáha pri hemoroidoch, žilovej nedostatočnosti a kŕčových žilách
- zlepšuje arteriosklerózu a pomáha predchádzať krvým zrazeninám
Včelí peľ a krvný tlak
Nebol zaznamenaný pozitívny účinok včelieho peľu na zníženie krvného tlaku. Avšak iný včelí produkt – propolis – má podľa štúdií pozitívny vplyv na vysoký krvný tlak.
Včelí peľ – nežiadúce účinky – alergia na včelí peľ
Včelí peľ je bezpečný pre väčšinu ľudí.
Ľudia s alergiou na peľ (sennou nádchou) alebo včelie bodnutie by sa však mali vyhýbať peľovým produktom, pretože môžu spôsobiť ťažkosti, ako je svrbenie, opuch, dýchavičnosť alebo anafylaktický šok. Títo ľudia môžu zvážiť užívanie fermentovaného peľu – včelí chlieb (perga).
Včelí peľ a produkty z neho môžu tiež negatívne pôsobiť s liekmi na riedenie krvi, ako je napríklad warfarín.
Ak máte cukrovku, započítajte si obsah cukru vo včelom peli do jedálnička.
Ako zistím, či mám alergiu na peľ?
Pokiaľ nemáte žiadne diagnostikované peľové alergie alebo nepociťujete v sezóne sennú nádchu, aj tak sa odporúča urobiť nasledovný test:
Pár granuliek včelieho peľu aplikujeme na predlaktie a zmáčame vodou. Necháme pôsobiť pár minút a sledujeme začervenanie. Ak Vás pokožka svrbí alebo je začervenaná, peľ nekonzumovať.
Pokiaľ sa začervenanie ani svrbenie nedostaví, začnite konzumáciou iba jedného zrnka peľu. Ak sa žiadna reakcia nedostaví, pridávajte každý deň po zrnku.
Včelí peľ v tehotenstve
Tehotné ženy by sa mali vyhýbať včeliemu peľu, nakoľko chýbajú dôkazy o tom, že sú pre deti úplne bezpečné.
Včelí peľ počas dojčenia
Z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by sa dojčiace ženy mali vyhýbať včeliemu peľu. Môžete ho užívať popri dojčení. (1)
Včelí peľ pre deti
Deťom do 3 rokov včelí peľ nepodávajte. Po troch rokoch môžete začať s primernaou dávkou vzhľadom na vek dieťaťa.
Ako jesť včelí peľ? Dávkovanie.
Preventívne dávkovanie: dospelý 10 – 20 g (2 – 4 čajové lyžičky) za deň, deti 3 – 5 rokov 5g (1 čajová lyžička) za deň, deti 6 – 10 rokov 10g (2 čajové lyžičky) za deň
Terapeutické dávkovanie: dospelý 20 – 40 g (4 – 8 čajových lyžičiek) za deň
Dennú dávku si môžete rozdeliť na 2 – 3 dávky – ráno a večer, prípadne aj na obed.
Dĺžka užívania je 1-3 mesiace, možno opakovať 2 – 4 krát do roka. Určite užívajte v zimnej sezóne (jeseň – zima) kôli efektu na imunitu.
Včelí peľ užívanie a príprava
Aby vaše telo získalo čo najviac nutričných látok z včelieho peľu, je vhodné ho buď konzumovať rozdrvený alebo ho rozpustiť vo vlažnej vode.
Keď sa rozhodnete ho rozpustiť vo vode, použite vlažnú vodu a nechajte ho namáčať 2 – 3 hodiny. Najprv napučí, následne praskne a uvoľní výživné látky.
Na tomto mieste treba zdôrazniť, že nepomletý peľ, iba požutý pred prehltnutím, organizmus využije len asi z 10–15 %. Po mechanickom rozdrvení alebo prirodzenom uvoľnení sa dostupnosť biologického peľu zvýši na 60–80 %.
Ďaľší spôsob užívania je v podobe peľovej kaše.
Peľová kaša – príprava
Potrebujeme:
- 3 dl pohár s viečkom (poriadne umyť)
- 100g sušeného včelieho peľu
- 2 – 3 polievkové lyžice medu
- 5 polievkových lyžíc (25 ml) prevarenej vlažnej vody
Postup prípravy peľovej kaše
Do 3dl pohára s prevarenou vlažnou vodou primiešame 2 – 3 polievkové lyžice medu. Keď sa rozpustí, pridáme 100 g peľu a dôkladne premiešame. Vznikne hmota, ktorá sa podobá na cesto. Pohár uzavrieme a pri izbovej teplote necháme v chlade 3 dni odpočívať. Skladujeme v chladničke.
Ako skladovať včelí peľ
Najlepšie je skladovať ho v mrazničke vo vzduchotesnom sáčku alebo v poháriku, nakoľko časom sa jeho aktívne látky degradujú. Do dózičky si pravidelne odoberajte množstvo na konzumáciu a toto skladujte v chladničke.
Po roku dochádza k degradácii účinných látok vo včelom peli o 75%.
Včelí peľ – predaj a cena
Včelí peľ sa predáva vo forme granuliek alebo doplnkov a je bezpečný pre väčšinu ľudí. Môžete si ho kúpiť eshopoch, zdravých obchodíkoch alebo od miestneho včelára. Granulky peľu je možné pridať do vašich obľúbených jedál, ako sú napríklad raňajky, jogurt alebo smoothie.
Kupujte lokálny peľ z okolia, kde žijete. Dovezený peľ zo zahraničia môže obsahovať pele, na ktoré Vaše telo nie je zvyknuté a môže spôsobiť alergickú reakciu.
Nakoľko aktívne látky vo včelom peli časom degradujú, preverte si dátum zberu.
Zhrnutie
Včelí peľ je nutrične bohatá superpotravina, ktorá obsahuje viac ako 250 aktívnych látok, vrátane vitamínov, minerálov a enzýmov. Môže Vám pomôcť udržať zdravie a pomôcť už pri existujúcich ťažkostiach. Pri peľových alergiách buďte opatrní a aj keď alergiu nemáte, urobte si najprv kožný test. Potom začínajte s jedným zrnkom.
Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Prečo jesť pečeň? Domáca pečeňová paštéta – jednoduchý a chutný recept
Kvasená kapusta. Vynikajúca kyslá kapusta – jednoduchý recept
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Elektrosmog. Riziká, škodlivosť a ochrana pred ním.
Zdroj:
Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application (nih.gov)
Shubharani R., Roopa P., Sivaram V. Pollen morphology of selected bee forage plants. Global Journal of Bio-Science and Biotechnology. 2013;2(1):82–90. [Google Scholar]