Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví
Menu
  • ČLENSTVO
  • Zdravie
  • Ochorenia
    • Štítna žľaza
  • Prostredie
    • Svetlo
    • Elektrosmog
  • Strava
  • Recepty
  • Rady a Tipy
  • Náš instagram

Domovská stránka » Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba

Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba

Žalúdočná kyselina – najmä jej nedostatok – môže byť príčinou mnohých tráviacích ťažkostí a spôsobovať pálenie záhy a iné tráviace ťažkosti. Napríklad plynatosť, naúvanie, grganie, hnačky či únavu. Ak chcete vedieť, ako zlepšiť trávenie, čítajte ďalej.

V článku sa dozviete:

  1. Čo je žalúdočná kyselina (kyselina chlorovodíková) a načo slúži?
  2. Ako a kde sa tvorí žalúdočná kyselina? pH.
  3. Aké je zloženie a funkcia žalúdočnej šťavy
  4. Aké bunky sú v žalúdočnej sliznici a aká je ich funkcia
  5. Mám nízku alebo vysokú hladinu žalúdočnej kyseliny? Symptómy a dôsledky nízkej tvorby kyseliny v žalúdku.
  6. Aké sú príčiny vysokej a nízkej tvorby HCl v žalúdku?
  7. Test kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku – u lekára
  8. Samovyšetrenie žalúdočnej kyseliny (HCL) v domácom prostredí – 4 testy
  9. Ako zvýšiť/obnoviť nízku tvorbu žalúdočnej kyseliny?

Čo je žalúdočná kyselina (kyselina chlorovodíková) a načo slúži?

Pojem žalúdočná kyselina je nesprávny a taká kyselina neexistuje. Žalúdočná kyselina by totiž podľa pravidiel tvorby slov a chemického názvoslovia bola kyselinou, ktorá by vo svojej molekule musela obsahovať „chemický prvok“ žalúdok, presne tak ako je chemický prvok síra súčasťou molekuly „kyselina sirová“.

Kyselina chlórovodíková (tiež kyselina soľná) – HCl – je číry, bezfarebný, dráždivý roztok chlórovodíka. Je to vysoko leptavá, silná kyselina. Vyskytuje sa ako tráviaca šťava v žalúdku. Kyselina chlorovodíková sa prirodzene vyskytuje v žalúdočnej šťave. Vytvára v žalúdku kyslé prostredie, ktoré napomáha tráveniu potravy a aktivuje tráviace enzýmy. Steny žalúdka sú pred leptavým účinkom tejto kyseliny chránené hlienom.

zaludocna kyselina
žalúdočná kyselia – trávace ťažkosti – pálenie záhy

Ako a kde sa tvorí žalúdočná kyselina? Kyselina chlorovodíková a pH.

Kyselinu chlorovodíkovú vylučujú parietálne bunky nachádzajúce sa na stenách žalúdka. pH tejto parietálnej sekrécie je okolo 0,9. Keď sa sekrét zmieša s ostatnými zložkami, ako sú hlien, sliny, regurgitovaný (spätný) obsah a prijatá potrava, koncentrácia obsahu žalúdka sa znižuje a pH sa zvyšuje na 1,5 až 3,5. Optimálne pH v žalúdku počas trávena je do 2 – 2,5.

Žalúdočná kyselina – zloženie a funkcia žalúdočných štiav

Kyselina chlorovodíková – je produkovaná parietálnymi bunkami. Vytvára v žalúdku kyslé prostredie, ktoré napomáha tráveniu potravy a aktivuje tráviace enzýmy.

Pepsín – Úloha pepsínu je rozkladať bielkoviny. Pepsín vzniká premenou pepsinogénov na pepsín. Pepsinogén tvoria hlavné bunky žalúdočnej sliznice. Pepsinogény sa po styku s kyslou žalúdočnou šťavou premenia na pepsín. Optimálne pH pre funkciu pepsínov je 1,8 – 3,5. Pri pH nad 5 klesá ich aktivita.

Žalúdková lipáza – enzým produkovaný v žalúdku, pankrease a slinných žľazách.  Pomáha tráveniu tukových látok. Hydrolyzuje tuky na menšie časti, aby ich črevá mohli absorbovať.

Gastrín – Gastrín je peptidový hormón, ktorý hrá dôležitú úlohu pri regulácii gastrointestinálnych funkcií. Je produkovaný G-bunkami v antrálnej časti žalúdočnej sliznice a TG bunkami rozptýlenými v sliznici žalúdka a tenkého čreva. V menšej miere je tvorený a vylučovaný v centrálnom nervovom systéme (hypofýza, hypotalamus a predĺžená miecha) a v niektorých periférnych nervoch.

Vnútorný faktor (intrinsic factor) – je glykoproteín produkovaný parietálnymi bunkami žalúdočných žliaz. Je potrebný na vstrebávanie vitamínu B12 v tenkom čreve.

Hlien – tvoria ho hlienotvoré bunky. je mimoriadne dôležitou súčasťou obrany žalúdka proti natráveniu sliznice. Vyznačuje sa mechanickou odolnosťou a nízkym trením, čo uľahčuje hladký prechod potravy. Jeho práca je veľmi závislá od správneho prekrvenia žalúdočnej steny.

Typy a funkcia buniek v žalúdočnej sliznici

  • Hlavné bunky – produkuju pepsinogén, ktorý je pomocou žalúdočnej kyseliny premenený na pepsín
  • Parietálne bunky – produkujú kys.chlorovodíkovú a vnútorný faktor
  • Hlienotvorné bunky – produkujú hlien
  • G-bunky – podukujú gastrín
  • ECL-bunky – produkujú histamín a vyvolávajú tým produkciu kyseliny chlorovodíkovej z parietálnych buniek

Žalúdočná kyselina – nízka alebo vysoká tvorba

Pálenie záhy a iné ťažkosti

Vysoká tvorba žalúdočnej kyseliny sa najčastejšie prejavuje “pálením záhy” t.j. pálením v pažeráku ale aj za hrudnou kosťou, žalúdočnými kŕčmi, plynatosťou, ktoré môžu byť sprevádzané aj regurtizáciou t.j. spätným tokom obsahu žálúdka do pažeráka až úst.

Vo väčšine prípadov je však príčinou pálenia záhy nízka tvorba žalúdočnej kyseliny.

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny sa najčastejšie prejavuje  pálením záhy (ak je v žalúdku málo kyseliny chlorovodíkovej, zvierač sa neuzavrie a obsah žalúdka sa vracia späť do pažeráka a hrdla), plynatosťou, grganím, rýchlym zasýtením sa a únavou po jedle (telo je nadmerne zaťažené trávením), chudnutím (kôli nedostatočnému vstrebávaniu živín), hnačkou, zápchou a nestrávenými zvyškami v stolici, anémiou (kôli nedostotočnému vstrebávaniu železa), nadúvaním a kŕčmi (keď potrava zostáva v žalúdku dlhšie a fermentuje), zápachom z úst (kôli nadmernému množstvu mikróbov v tele), zlou kvalitou vlasov a nechtov (kôli nedostatočnému vstrebávaniu živín).

Žalúdočná kyselina – príčiny vysokej a nízkej tvorby

Príčinami zvýšenej tvorby žalúdočnej kyseliny môže byť prejedanie sa, konzuácia ťažkých a tučných jedál, káva, alkohol, niektoré lieky. Tehotné ženy majú s pálením záhy pomerne bohaté skúsenosti. Toto je v tehotenstve bežným sprievodným javom. Spôsobujú to hormonálne zmeny a tlak vznikajúci pri raste maternice.

Hlavnou príčinou nízkej hladiny HCl v žalúdku je zlý životný štýl – západná pocesovaná strava s nadbytkom sachariov, pesticídov a konzervantov, stres, nedostatok spánku, pohybu a oddychu, znížená funkcia štítnej žľazy, nedostatok konzumácie soli (kyselina chlorovodíková potrebuje Cl – chlór, aby sa mala z čoho tvoriť) a dehydratovaný organizmus (problem je nedostatok vody, z ktorej je kyselina tvorená) a v neposlednom rade prostredie, v ktorom žijeme – trávenie času v interiéri, kde absentuje počas dňa červené, infračervené, UVA a UVB svetlo, a naopak večer sme vystavení prebytku modrého svetla.

nezdravý životný štýl a žalúdočná kyselina

Žalúdočná kyselina – vyšetrenie u lekára

Heidelbergov test

Heidelbergová žalúdočná analýza bola vyvynutá na Heidelbergovej univerzite v Nemecku s cieľom monitorovať pH tráviaceho traktu a zistiť schopnosť parietálnych buniek v žalúdku vylučovať kyselinu.

Test prebieha tak že pacient prehltne elektronickú kapsulu vo veľkosti vitamínovej tablety. Toto zariadenie monitoruje kyslosť v žalúdku zatial čo pacient vypije vodu so sódou bikarbónou, ktorá neuralizuje kyslosť v žalúdku. Pokiaľ sa kyslosť v žalúdku nebnoví do nejakého času, pacient má hypochlorídiu t.j. nedostatok HCl v žalúdku.

Kapsula je napojená na dlhú niť, aby sa mohla kontrolovať jej pozícia v žalúdku. Po zaznamenaní meraní Ph v žalúdku sa kapsula uvoľní a následne je vylúčená stolicou. Test trvá približne 1-2 hodiny.  Informácie o kyslosti sú prenášané na monitor na vyhodnotenie. Test sa na Slovensku nevykonáva.

U väčšiny pacientov, u ktorých bolo predtým predpokladané nadmerné prekyslenie žalúdka, sa naopak potvrdil nedostatok žalúdočnej kyseliny.

Žalúdočná kyselina – samovyšetrenie HCl v domácom prostredí

1. Test so sódou bikarbónou (grgací test)

Sódu bikarbónu treba kúpiť v lekárni, aby mala dostatočnú čistotu.

Ráno do 20-30 minút po zobudení, bez toho aby ste sa napili vody, si zamiešate 1 ČL sódy bikarbóny s 200ml vody a vypijete (deti ½ čj do 100-150 ml vody). Začnete si merať čas. Pokiaľ grgnete do 1 minúty máte veľký prebytok HCL, do 2 minút značí ľahký prebytok, pri grgnutí do 3 minút máte žalúdočnej kyseliny akurátne množstvo, pokiaľ negrgnete do 5 minút, nemáte v žalúdku žiadnu žalúdočnú kyselinu. Tento test opakovať 3 dni za sebou.

Iné zdroje hovoria, že optimálne množstvo HCl v žalúdku je, ak si človek grgne v časovom rozmedzí 90-180 sekúnd.

Grgnutím sa myslí nevyvolaný výrazný grg.

grgaci test
grgací test so sódou bikarbónou

2. Test pomocou Betainu HCl (650mg) 

Deň 1. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije 650 mg tabletu Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, znamená to, že v žalúdku sa už pred testom nachádzalo dostatok kyseliny a nie sú potrebné žiadne jej dopĺňanie. Ak pacient pálenie alebo ťažobu nepociťuje, znamená to nedostatok kyseliny a test pokračuje dňom 2,

Deň 2. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije dve 650 mg tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 650 mg. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval.

Ak však ani pri dávke 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálenie (čo znamená značný nedostatok žalúdočnaj kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta), test pokračuje dňom 3,

Deň 3. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije tri 650 mg tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla sú dve 650 mg tablety. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval.

Ak ani pri dávke 3 x 650 mg Betaínu HCL pacient nepociťuje pálenie, znamená to vážny nedostatok alebo aj celkovú absenciu žalúdočnej kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta. Preto, dlhodobá dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 3 x 625 mg.

Uvedený test sa môže robiť namiesto rána, aj počas jedenia vysokopreteínového jedla tak, že kapsuly Betainu Hcl užijete v polovici jedenia.

Po istej dobe (tá je u každého pacienta veľmi individuálna) užívania Betaínu HCL je dobré dávky postupne znižovať a sledovať celkový stav (pocity počas trávenia). Ak pri pomalom znižovaní nedochádza k zhoršeniu tráviaceho procesu a celkovému stavu pacienta, znamená to, že žalúdok bol dostatočne stimulovaný k vlastnej produkcii kyseliny.

V tomto prípade je potrebné pokračovať v pomalom znižovaní dávok až do konečného vysadenia Betaínu a je potrebne pokračovať v zdravom stravovaní a konzumácii potravín stimulujúcich tvorbu HCL.

Kedy sa HCL v tabletách nesmie užívať

HCL sa neodporúča užívať (alebo sa smie užívať so zvýšenou opatrnosťou) počas užívania liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú stenu alebo majú v príbalovom letáku uvedené vedľajšie účinky ako prekyslenie žalúdka alebo tvorba vredov žalúdka.

K takýmto medikamentom patria nesteroidné lieky proti zápalom a bolestiam (NSAID), ako ibuprofen, aspirín a lieky ako Anacín, Bufferín, kortizón, Midol, indometacín a pod.

Tableta Betaín HCL sa musí prehltnúť celá a nesmie sa rozžuť, keďže HCL narúša zubnú sklovinu.

Betaín HCL sa nesmie užívať ak je už diagnostikovaný akýkoľvek žalúdočný vred alebo zápal v žalúdku. Môže a odporúča sa začať opatrne užívať až po vyliečení vredu alebo zápalu v žalúdku.

3. Test pomocou pH papierikov

20-30 minút po jedle nasliniť pH papierik – ak je kyseliny dostatok, mali by byť sliny kyslé.

Nakoľko ide o testy, kde výsledok môže byť ovplyvnený viacerými faktormi, odporúča sa test opakovať 3x (3 dni po sebe) a urobiť ideálne všetky 3 testy (max. 1 test v jeden deň).

4. Overenie pomocou krvného testu

Z krvi si dajte vyšetriť krvný obraz s diferenciálom. Ak je tvorba kyseliny chlorodíkovej nízka, parameter MCV (veľkosť červených krviniek) bude viac ako 86. Veľkosť 86 je optimum podľa funkčných lekárov.

Žalúdočná kyselina – ako zvýšiť/obnoviť nízku tvorbu a ako zlepšiť trávenie?

Odstraniť príčiny – zlepšiť prostredie, stravu, spánok, pohyb, znížiť stress, aktívne oddychovať, relaxovať, meditovať, zvýšiť konzumáciu soli a vody

Kým telo neobnoví tvorbu HCl, je možné ju doplniť/podporiť nasledovne:

  • Žalúdok vytvára HCl v “rest and digest mode” t.j. keď je aktívny parasympatický nervový systém. Preto sa treba na jedlo sa pozrieť, ovoňať, poobdivovať, tešiť sa naň, jesť pomaly, vychutnávať si jedlo, dostatočne požuť, treba si na jedlo nájsť čas
  • Bio jablčný ocot (pH je od 2,7 – 3,9)  – iba ak nemáte  histamínovú intoleranciu. Užíva sa 1PL do 1 deci vody, 30 minút pred jedlom
  • Ak nestačí jablčný ocot, tak popíjať cez deň čaj z čerstvého zázvoru (dva cm koreňa postrúhať do pol litra vriacej vody, nechať v nej a popíjať, obzvlášť hodinu pred jedlom (zázvor podporuje prirodzenu tvorbu kyseliny v žalúdku)
  • Po zobudení piť vodu s citrónom s štipkou himalájskej soli – pomáha doplniť elektrolyty, hydratuje a pomáha zabezpečiť acidobázickú rovnováhu
  • Doplnenie pomocou Betaínu HCl (užíva sa s jedlom) – Betain HCl niekorým ľuďom nefunguje
  • Doplnenie pomocou Bolotovovho balzamu (1-2PL 30 minút pred jedlom)

Upozornenie: Betain HCL a Bolotovov balzam sa nesmú užívať, ak je prítomný zápal žalúdka alebo žalúdočné vredy.

Disclaimer: Tento článok má za účel informovať na tému, ako zlepšiť trávenie. Prečítanie nenahrádza spoluprácu s lekárom.  Autor nepreberá žiadnu zodpovednosť za akékoľvek následky vzniknuté použitím  postupov a metód uvedených v článku a ani za kompletnosť informácií. Rady a postupy uvedené v článku nemusia byť vhodné pre váš zdravotný stav.

Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Mohlo by Vás zaujímať:

Červené okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú?

Ako zvýšiť imunitu, mentálny výkon a pohodu? Dlhovekosť a životná energia.

Vplyv svetla na zdravie

O výhodách ketogénnej stravy

Histamínová intolerancia – príznaky, lieky, strava a príčina

Máte dosť minerálov v strave? Príčiny nižšej nutričnej hodnoty potravín

Ako sa zbaviť pálenia záhy

Zdroje:  

GANONG, William F. Přehled lékařské fyziologie. 20. vydání. Praha : Galén, 2005. 890 s. s. 488 – 490. ISBN 80-7262-311-7.

Konzultácia s funkčnými a holistickými lekármi

https://en.wikipedia.org/

https://cs.wikipedia.org/

https://www.wikiskripta.eu

https://healthygut.com

Email
Share
Tweet
Prev Article
Next Article

Related Articles

Ako zlepšiť zdravie a spánok? Prečo využiť slnečné svetlo a blokovať modré svetlo?

Ako zlepšiť zdravie a spánok? Prečo využiť slnečné svetlo a blokovať modré svetlo?

Jód v strave a jeho význam. Tablety a prírodný jód.

Jód v strave a jeho význam. Tablety a prírodný jód.

V tejto štúdii /PMC5454613/ Výhercom súťaže sa stáva @mariastompfova, zlosovanie je v storke. Ahojte, ➡️ SÚŤAŽ ⬅️ Áno, toto všetko dokáže slnko. V ankete ste rozhodli, že by vás najviac potešil Ebook štítna žľaza ako výhra. Vedeli ste, že WiFi alebo Bluetooth zariadenia, ktoré možno používate každý deň, ako aj umelé osvetlenie vo vašom prostredí, poškodzujú schopnosť vášho tela produkovať melatonín? 📶💡 Ak by ste boli na našom mieste, aká výhra z našich produktov by vás potešila? Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe cíti zle.

Najčítanejšie články

  • Zvýšená kyselina močová – 13 tipov ako ju prirodzene znížiť
  • Štítna žľaza - hypotyreóza - liečba a testovanie
  • Ako zlepšiť trávenie? Žalúdočná kyselina a nedostatočná tvorba
  • Ovčie kiahne - obrázky, príznaky a liečba
  • Domáca pečeňová paštéta - jednoduchý a chutný recept
  • Ako znížiť cukor v krvi? Tipy na okamžité zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Bezlepkový kváskový chlieb - recept z jednodruhových múk
  • Zápcha - domáca liečba. Čo pomáha na zápchu? 15 tipov
  • Kefír - 11 účinkov na zdravie, riziká a recept
  • Kurie oko na nohe - ako sa ho zbaviť doma

Téma Zdravie

Výživné informácie o zdraví

O nás

Inzercia

TemaZdravie@gmail.com

Copyright © 2023 Téma Zdravie

Bol zistený Ad Blocker

Naša webová stránka funguje vďaka zobrazovaniu online reklám našim návštevníkom. Zvážte, či nás podporíte vypnutím blokovania reklám.

Refresh
Na našich webových stránkach používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejšie skúsenosti tým, že si zapamätáme vaše preferencie a opakované návštevy. Kliknutím na „Prijať všetko“ súhlasíte s použitím VŠETKÝCH súborov cookie. Môžete však navštíviť „Nastavenia súborov cookie“ a poskytnúť kontrolovaný súhlas.
Nastavenia súborov cookiePrijať všetko
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDĺžka trvaniaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ
 

Načítavajú sa komentáre...