Vedeli ste, že tatárska omáčka a majonéza sa dajú urobiť aj doma? A vôbec to nie je náročné – ani časovo, ani technicky, zvládnete to aj bez varenia.
Na tomto mieste chceme najprv poskytnúť čitateľovi pár informácií, ktoré bežne výrobcovia týchto produktov nezdieľajú v médiách.
Ak vás zaujíma recept na majonézu, či tatársku omáčku, poďte rovno naň:
Domáca tatárska omáčka – recept
Tatárska omáčka a majonéza – je ich zloženie zdravé?
Ktorá ingrediencia je najviac zastúpená v majonéze, alebo tatárskej omáčke? Repkový olej. A je ho tam veľa.
Čo je zlé na repkovom oleji? Problém je ten, že je to rastlinný olej. S konzumáciou rastlinných olejov – konkrétne s konzumáciou kyseliny alfa linolenovej – sú spojené riziká. Hovoríme o skoršej smrti a rakovine.
V Sydney Diet Heart Study výskumníci rozdelili účastníkov štúdie do dvoch skupín. Obe skupiny konzumovali rovnaké množstvo tuku a oleja, ale tuk prvej skupiny pochádzal predovšetkým zo zdrojov rastlinného oleja, ako je svetlicový olej a margarín, zatiaľ čo tuk druhej skupiny pochádzal zo zdrojov ako olivový olej a maslo. Všetko ostatné v ich stravovaní a životnom štýle zostalo nezmenené.
Obe skupiny boli sledované a hodnotené pravidelne počas nasledujúcich siedmich rokov. Výsledok? Skupina konzumujúca viac rastlinného oleja mala o 62 % vyššiu mieru úmrtnosti počas sedemročného sledovania v porovnaní so skupinou, ktorá konzumovala menej rastlinného oleja.
Ak silné fajčenie (balíček cigariet denne) zvyšuje riziko úmrtia o 80 % a zvýšená spotreba rastlinného oleja (o 12 % kalórií) zvyšuje riziko úmrtia o 62 %, môžeme použiť matematiku a vyvodiť, že každé 5% zvýšenie denného príjmu kalórií z rastlinného oleja je rovnako nebezpečné ako fajčenie 7 cigariet denne.
Alebo inak: každá ďalšia čajová lyžička rastlinného oleja, ktorú skonzumujete, môže zvýšiť riziko úmrtia rovnako ako vyfajčenie 2 cigariet.
V inej štúdii, Minnesota Coronary Experiment, mali účastníci, ktorí zvýšili spotrebu kukuričného oleja a margarínu, o 86 % viac infarktov a u osôb vo veku 65 a viac rokov vyššie riziko úmrtia po štyroch rokoch.
V štúdii MARGARIN bolo 282 účastníkov rozdelených do rôznych skupín a bolo im povedané, aby jedli rôzne druhy margarínu, buď margarín vyrobený s väčším množstvom tuku z rastlinného oleja, alebo margarín vyrobený s menším množstvom tuku z rastlinného oleja. Po dvoch rokoch bol počet mozgových príhod, srdcových infarktov a kardiovaskulárnych úmrtí sedemkrát vyšší v skupine konzumujúcej margarín bohatý na rastlinný olej ako v skupine konzumujúcej margarín vyrobený s menším množstvom rastlinného oleja.
Staršia a menšia štúdia, Rose Corn Oil Trial, testovala nahradenie existujúcich tukov v potrave kukuričným olejom. Výsledkom bol 92 % nárast srdcových príhod (napr. infarktov) a 364 % zvýšené riziko úmrtia v skupine konzumujúcej kukuričný olej. Dvojročný pokus mal len 54 účastníkov, takže aj keď sú výsledky dramatické, údaje z tohto pokusu treba brať čiastočne s rezervou.
V Los Angeles Veterans Administration Study mala skupina účastníkov, ktorí zvýšili množstvo tuku z rastlinného oleja – pričom celkový obsah tuku zostal rovnaký – o 82 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá nezvýšila množstvo tuku z rastlinného oleja. Napriek randomizácii mala kontrolná skupina konzumujúca menej tuku z rastlinného oleja dvakrát toľko ťažkých fajčiarov, no napriek tomu zaznamenala výrazne menej úmrtí na rakovinu.
Z vyššie uvedených dôvodov je zdravšia voľba tuk, ktorý neobsahuje veľké množstvo kyseliny alfa linolenovej.
Pre účely prípravy majonézy a tatárskej omáčky preto použijeme extra panenský kokosový olej bez vône a extra panenský olivový olej.
Domáca majonéza – recept:
Ingrediencie:
- 1 slepačie vajce a 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžice horčice (môže byť aj dijónska)
- 1/2 čajovej lyžičky nerafinovanej soli
- 1/4 čajovej lýžičky bieleho korenia
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/2 šálky extra panenského kokosového oleja bez vône (ak je tuhý, rozpustíme vo vodnom kúpeli)
Postup:
Vajce, žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie dáme do mixéra a dôkladne premixujeme. Kokosový a olivový olej môžeme zmiešať do jednej odmerky a pomaly počas mixovania pridávame do zmesi. Najprv po kvapkách, následne po lyžičkách.
Zmes prelejeme do skleneného pohára a dáme schladiť do chladničky.
Domáca tatárska omáčka – recept:
Ingrediencie:
- 1 vajce a 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžice horčice (môže byť aj dijónska)
- 1/2 čajovej lyžičky nerafinovanej soli
- 1 stredná kyslá uhorka
- 1 malá cibuľka
- 1/4 čajovej lýžičky bieleho korenia – voliteľne
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/2 šálky extra panenského kokosového oleja bez vône (ak je tuhý, rozpustíme vo vodnom kúpeli)
Postup:
Vajce, žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu, soľ, korenie, očistenú nakrájanú cibuľku a uhorku dáme do mixéra a dôkladne premixujeme. Kokosový a olivový olej pomaly počas mixovania pridávame do zmesi. Najprv po kvapkách, následne po lyžičkách.
Zmes prelejeme do skleneného pohára a dáme schladiť do chladničky.
Tipy:
Zožente si dobrý zdroj vajec, nakoľko do majonézy idú tepelne neupravené.
Nakoľko sú v majonéze čerstvé slepačie vajíčka, odporúčame ju skonzumovať rýchlo, nerobte si do zásoby.
Mohlo by Vás zaujímať:
Horčík (magnézium) a formy horčíka. Všetko stručne a jasne.
Vajcia. Prečo sú vajíčka zdravé? Ako ich jesť pre čo najvyšší účinok?
Kefír – 10 účinkov na zdravie, riziká a recept
Ako umelé modré svetlo z mobilov a tabletov nenávratne poškodzuje zrak. Prevencia a regenrácia.
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu? (1. časť)