V tomto článku sa dozviete, či bežne predávaný kolagén od influencerov (Queen Plačková) či iných firiem (Zeen kolagén, Inca kolagén, Collaloc, ViaCollagen a iné) naozaj robí to, čo sľubuje.
Kolagén na kĺby a jeho údajné výhody
Kolagénu sa pripisujú pozitívne účinky: kolagén na kĺby, na zlepšenie pokožky, vrásky, zvyšovanie svalovej hmoty.
Podľa hipsterov kolagénu stačí pár odmeriek kolagénového proteínu do každodenného smoothie, kávy alebo proteínového nápoja a budete na dobrej ceste k tomu, aby ste si užili výrazne zdravšie, tichšie a menej bolestivé kĺby – prostre tvrdia, že kolágén pomáha na kĺby. Najpopulárnejšie vysvetlenie tohto takmer zázračného procesu znie takto:
Ako starnete, vaše kĺby (a iné spojivové tkanivá) postupne strácajú kolagén rýchlosťou približne 1 až 2 % ročne po dosiahnutí veku 30 rokov. Tento kolagén je potrebné nahradiť, ak chcete zostať čulí, a najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako to urobiť, je jesť kolagén na kĺby. Týmto spôsobom sa môžu vaše poškodené kĺby revitalizovať tým, že absorbujú nové, nedotknuté molekuly kolagénu, ktoré každý deň konzumujete.
Štúdiu (1), ktorá je najčastejšie spomínaná, vykonali vedci z Penn State University, kde rozdelili 147 vysokoškolských športovcov s bolesťami kĺbov do dvoch skupín:
- Prvá skupina jedna konzumovala každý deň 10 mg kolagénového proteínu rozpusteného v 25 ml vody.
- Druhá skupina konzumovala každý deň približne rovnaké množstvo xantánovej gumy (druh vlákniny) rozpustenej v rovnakom množstve vody.
Obe skupiny dodržiavali tento protokol šesť mesiacov a pred aj po období liečby vedci odhadli zdravie kĺbov športovcov zaznamenaním niekoľkých údajov:
- Koľko športovcov užívalo lieky proti bolesti alebo protizápalové lieky (ukazovateľ toho, koľko bolesti kĺbov pociťovali)
- Koľkí vykazovali známky poškodenia kĺbov a do akej miery
- Ktoré kĺby bolia a ako veľmi
Na konci štúdie nebol medzi skupinami žiadny rozdiel, pokiaľ ide o poškodenie kĺbov alebo použitie protizápalových liekov alebo liekov proti bolesti, ale keď boli subjekty požiadané, aby ohodnotili úroveň bolesti kĺbov pri vykonávaní rôznych pohybov, ľudia v skupine užívajúcej kolagén na kĺby uviedli, že mali o niečo menšiu bolesť ako skupina užívajúca placebo.
Nie je to nič svetoborné, a najmä ak vezmete do úvahy nasledovné:
- Výsledky neboli pôsobivé. Skupina, ktorá konzumovala kolagénový proteín, pociťovala o niečo menšie bolesti kĺbov ako skupina konzumujúca placebo. Okrem toho vo väčšine testov, ktoré výskumníci vykonali, ani jedna skupina nedopadla lepšie ako druhá.
- Štúdia bola financovaná spoločnosťou Gelita Health, ktorá vyrába a tiež dodáva kolagénový proteín použitý v štúdii. Aj keď to automaticky neruší výsledky, je to podozrivé a hlavne nie nezávislé. Nie je prekvapením, že takmer všetky najpozitívnejšie štúdie o kolagénovom proteíne – ktorých nie je veľa – boli financované spoločnosťami, ktoré ho vyrábajú a predávajú.
- V štúdii nebola žiadna skupina, ktorá by užívala silnejší, dobre preskúmaný liek alebo doplnok na bolesti kĺbov, ako je ibuprofén alebo kurkumín, aby sa zistila skutočná sila výhod kolagénového proteínu. A na základe jeho relatívne slabého účinku je pravdepodobné, že kolagénový proteín by zaostal za niečím, čo sa už dokázalo, že funguje.
Verte tomu alebo nie, toto je v súčasnosti najsilnejší vedecký dôkaz, že kolagénový proteín môže pomôcť pri bolestiach kĺbov.
Existuje niekoľko ďalších štúdií (2) na túto tému, ale trpia podobnými metodologickými chybami a jednoducho ich nemožno brať vážne.
Viete, o čom je však oveľa viac dôkazov? Že kolagén pre vaše kĺby v podstate nič nerobí.
Aby ste pochopili prečo, musíte najprv rozumieť tomu, ako telo trávi kolagénový proteín.
Ako ste sa pred chvíľou dozvedeli, kolagén je proteín a keď ho zjete, trávi sa a absorbuje ako ktorýkoľvek iný proteín. To znamená, že sa rozkladá na jednotlivé aminokyseliny, z ktorých niektoré sa v tele používajú na tvorbu kolagénu, niektoré sa spália na energiu a niektoré sa používajú na výrobu mnohých ďalších vecí, ako sú hormóny, tkanivá, bunky a iné a tak ďalej. Inými slovami, väčšina foriem kolagénového proteínu sa spracováva rovnakým spôsobom ako proteín z hrachu, hovädzieho mäsa, kuracieho mäsa alebo srvátky, a keď sa aminokyseliny, ktoré obsahujú, dostanú do krvného obehu, sú na nerozoznanie od aminokyselín od iných.
(Existuje jedna významná výnimka, ku ktorej sa dostaneme za minútku.)
To samo o sebe vysvetľuje, prečo konzumácia kolagénu na kĺby nemusí nevyhnutne zvyšovať množstvo kolagénu vo vašich kĺboch.
Väčšina druhov kolagénových proteínov poskytuje telu aminokyseliny, ktoré sa môžu alebo nemusia premeniť na kolagén vo vašich kĺboch, v závislosti od mnohých rôznych fyziologických faktorov. Týmto spôsobom väčšina foriem kolagénového proteínu neprispieva k zdraviu a fungovaniu kĺbov viac ako akýkoľvek iný typ proteínu.
Navyše, aj keby sa všetky formy kolagénu dostali do vášho tráviaceho systému neporušené, stále neexistuje žiadna záruka, že zlepší zdravie kĺbov, pretože sa nedá povedať, či by sa molekuly kolagénu použili na obnovu chrupaviek, šliach a väzov alebo na iné účely, ako je vytváranie glukózy alebo vytváranie buniek.
Neuskutočnili sa žiadne štúdie, ktoré by to skúmali, ale na základe toho, čo vieme o ľudskej fyziológii, je nepravdepodobné, že by infúzia molekúl kolagénu do krvi pomohla našim kĺbom.
Množstvo kolagénu vo vašom tele v ktoromkoľvek danom čase je do značnej miery diktované vaším vekom, úrovňou aktivity a genetikou a je len zbožným prianím, že “nasypanie” molekúl kolagénu do našej krvi by to do značnej miery ovplyvnilo.
Táto štúdia (3) napísaná výskumníkmi pre Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dospela k záveru, že „nebola preukázaná príčinná súvislosť medzi konzumáciou kolagénového hydrolyzátu a udržiavaním kĺbov“.
Tu je ďalší dôvod, prečo sa zasmiať hydrolyzovaným kolagénovým proteínovým práškom: Želatína, jedna z najlacnejších a najdostupnejších potravinárskych prísad, je práve hydrolyzovaný kolagén. Iný názov pre želatínu je kolagénový hydrolyzát, čo je len iný spôsob, ako povedať hydrolyzovaný proteín.
Rozdiely medzi želatinou a hydrolyzovaným kolagénom
- Želatína aj hydrolyzovaný kolagén pochádza z rovnakých zdrojov – zvieracej kože, kosti, chrupavky alebo šľachy.
- Majú veľmi podobné zloženie, iba hydrolyzovaný kolagén má o niečo viac rozštiepené proteíny. Aminokyseliny sú v kratších reťazcoch, ako je to u želatíny. Avšak hydrolyzovaný kolagén a želatínu ďalej rozkladá ľudský žalúdok, kde by sa mali rozložiť na zhruba rovnaké produkty a využiteľnosť organizmom by mala byť veľmi podobná.
- Želatína je rozpustná iba v horúcej vode, zatiaľ čo hydrolyzovaný kolagén je možné rozpustiť aj vo vode studenej.
- Želatína tvorí gély, hydrolyzovaný kolagén nie.
Takže celkovo, “kolagén na kĺby” nepomáha zlepšeniu zdravia kĺbov. Existuje však forma kolagénu, ktorá pomáha kĺbom, a nazýva sa to nedenaturovaný kolagén typu II, tiež známy ako UC-ll, ktorý sa používa v kĺbových doplnkoch. Výskumy (4) ukazujú, že tento typ kolagénu čiastočne prežíva trávenie a je schopný pozitívne pôsobiť na kĺbové tkanivá.
Funguje to však inak, ako by ste očakávali. Namiesto obnovy poškodených kĺbov a doplnenia strateného kolagénu, nedenaturovaný kolagén typu II minimalizuje prirodzenú, ale nežiaducu imunitnú reakciu v tele, ktorá v priebehu času postupne rozožiera našu kĺbovú chrupavku (proces známy ako artritída).
Štúdie (4) ukazujú, že nedenaturovaný kolagén typu II to dosahuje tým, že „učí“ imunitný systém prestať útočiť na proteíny v kĺbovej chrupavke, čo následne môže výrazne zlepšiť zdravie a funkciu kĺbov a znížiť alebo dokonca odstrániť bolesť a opuch. Inými slovami, nedenaturovaný kolagén typu II umožňuje vášmu telu rozpoznať svoj vlastný kĺbový kolagén ako bezpečnú látku, ktorú netreba ničiť. A najlepšie na doplnkoch kolagénu typu II je, že tieto účinky boli preukázané aj u ľudí so zdravými kĺbmi okrem tých, ktorí majú problémy s kĺbmi.
Zhrnutie: Ak zvažujete užívať kolagén na kĺby vedzte, že bežne propagované kolegény nezlepšia zdravie kĺbov ani neznížia bolesť kĺbov a jeden typ kolagénu, ktorý môže pomôcť vašim kĺbom – nedenaturovaný kolagén typu II – vo všeobecnosti nie je súčasťou kolagénových proteínových doplnkov, pretože je veľmi drahý.
Mohlo by Vás zaujímať:
Ako umelé modré svetlo z mobilov a tabletov nenávratne poškodzuje zrak. Prevencia a regenrácia.
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu? (1. časť)
Vplyv svetla na zdravie (1. časť) – John Ott – prvý prieskumník v oblasti svetla
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Hemoroidy. Príčiny a liečba. Účinná pomoc aj na doma.
Ako zvrátiť chronické a autimunitné ochorenie?
Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov