Charakteristika │ Účinky a benefity │ Ako pridať zázvor do stravy │ Zázvorový čaj │ Alergia na zázvor │ Zázvor a žalúdok │ Zázvor a pankreas │ Zázvor a žlčníkové kamene │ Zázvor a histamín │ Tipy – ako očistiť zázvor a iné
Zázvor (ďumbier) je kvitnúca rastlina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie. Patrí medzi najzdravšie (a najchutnejšie) korenie na planéte a má mnohé pozitívne účinky pre telo. Okrem toho, že pomáha pri nachladnutí, málokto vie o tom, že ma pozitívne účinky na nevoľnosť, pomáha pri chudnutí, zlom trávení a ďaľších ťažkostiach.
Patrí do čeľade Zingiberaceae a je príbuzný s kurkumou, kardamónom a galgánom. Podzemná časť stonky je časť bežne používaná ako korenina. Často sa nazýva koreň zázvoru alebo jednoducho zázvor.
Zázvor možno použiť čerstvý, sušený, práškový alebo ako olej či šťavu. Je to veľmi bežná ingrediencia v pri varení. Niekedy sa pridáva do spracovaných potravín a kozmetiky.
Tu je 11 zdravotných výhod zázvoru, ktoré sú podložené vedeckým výskumom.
Zázvor – účinky a benefity
1. Obsahuje gingerol, ktorý má silné liečivé vlastnosti
Zázvor má veľmi dlhú históriu používania v rôznych formách tradičnej a alternatívnej medicíny. Používa sa na podporu trávenia, zníženie nevoľnosti a pomáha v boji proti chrípke a nachladnutiu, aby sme vymenovali aspoň niektoré z jeho účinkov.
Jedinečná vôňa a chuť zázvoru pochádza z jeho prírodných olejov, z ktorých najdôležitejší je gingerol.
Gingerol je hlavná bioaktívna zlúčenina v zázvore. Je zodpovedný za mnohé liečivé vlastnosti zázvoru.
Gingerol má podľa výskumu silné protizápalové a antioxidačné účinky. Napríklad môže pomôcť znížiť oxidačný stres, ktorý je výsledkom nadmerného množstva voľných radikálov v tele (1, 2).
2. Dokáže liečiť mnohé formy nevoľnosti, najmä rannú nevoľnosť
Štúdie naznačujú, že zázvor je vysoko účinný proti nevoľnosti (3).
Pomáha zmierniť nevoľnosť a zvracanie u ľudí, ktorí podstupujú určité typy operácií. Zázvor môže tiež pomôcť pri nevoľnosti spojenej s chemoterapiou, najúčinnejší je však na tehotenské nevoľnosti. Podľa prehľadu 12 štúdií, ktoré zahŕňali celkovo 1 278 tehotných žien, môže 1,1–1,5 gramu zázvoru výrazne znížiť príznaky nevoľnosti. Tento prehľad však dospel k záveru, že zázvor nemá žiadny vplyv na zvracanie (4).
3. Pomáha pri chudnutí
Výsledok meta-analýzy z roku 2019 hovorí, že užívanie zázvoru môže výrazne znížiť telesnú hmotnosť, pomer pásu a bokov u ľudí s nadváhou alebo obezitou (5).
Štúdia z roku 2016 na 80 ženách s obezitou zistila, že zázvor môže tiež pomôcť znížiť index telesnej hmotnosti (BMI) a hladinu inzulínu v krvi. Vysoká hladina inzulínu v krvi je spojená s obezitou. Účastníci štúdie dostávali relatívne vysoké denné dávky – 2 gramy – zázvorového prášku počas 12 týždňov. (6)
4. Môže pomôcť pri osteoartróze
Osteoartritída (OA) je bežným zdravotným problémom kde ide o degeneráciu kĺbov v tele, čo vedie k symptómom, ako je bolesť kĺbov a stuhnutosť. Podľa štúdie ľudia, ktorí používali zázvor na liečbu OA, zaznamenali významné zníženie bolesti a invalidity. (7)
Účastníci štúdie dostávali 500 mg až 1 gram zázvoru každý deň počas 3 až 12 týždňov. Väčšina z nich mala diagnostikovanú OA kolena.
5. Môže drasticky znížiť hladinu cukru v krvi
V štúdii z roku 2015, na ktorej sa zúčastnilo 41 účastníkov s cukrovkou 2. typu, 2 gramy zázvorového prášku denne znížili hladinu cukru v krvi nalačno o 12 %. (8)
Tiež sa im dramaticky zlepšil glykovaný hemoglobín A1c (HbA1c), marker pre dlhodobú hladinu cukru v krvi. HbA1c sa v priebehu 12 týždňov znížil o 10 %. (8)
6. Pomáha pri zlom trávení
Vo viacerých štúdiách bolo preukázané, že užitie zázvoru 1 hodinu pred jedlom urýchlilo vyprázdnenie žalúdka o polovicu rýchlejšie. (9)
7. Výrazne znižuje menštruačné bolesti
V štúdii z roku 2009 bolo 150 žien poučených, aby užívali buď zázvor alebo nesteroidné protizápalové liečivo (NSAID) počas prvých 3 dní menštruácie.
Tri skupiny dostávali štyri denné dávky buď zázvorového prášku (250 mg), kyseliny mefenámovej (250 mg) alebo ibuprofénu (400 mg). Zázvoru sa podarilo znížiť bolesť rovnako efektívne ako dva nesteroidné protizápalové lieky (10).
8. Pomáha znižovať zlý cholesterol (LDL)
V štúdii z roku 2018 na 60 ľuďoch s hyperlipidémiou zaznamenalo 30 ľudí, ktorí každý deň dostávali 5 gramov prášku s pastou so zázvorom, zníženie hladiny LDL (zlého) cholesterolu o 17,4 % v priebehu 3 mesiacov (11).
9. Obsahuje látku gingerol, ktorá môže pomôcť predchádzať rakovine
V 28-dňovej štúdii jedincov s normálnym rizikom kolorektálneho karcinómu 2 gramy zázvorového extraktu denne výrazne znížilo prozápalové signálne molekuly v hrubom čreve. (12)
10. Môže zlepšiť funkciu mozgu a chrániť pred Alzheimerovou chorobou
Existujú dôkazy, že zázvor môže priamo pomôcť zlepšiť funkciu mozgu. V štúdii z roku 2012 na zdravých ženách v strednom veku sa ukázalo, že denné dávky zázvorového extraktu zlepšujú reakčný čas a pracovnú pamäť (13).
11. Pomáha bojovať s infekciami
Gingerol môže pomôcť znížiť riziko infekcií – brzdí rast rôznych typov baktérií. (14)
Ako pridať zázvor do stravy?
Pri infekciách dýchacích ciest (prechladnutie, nádcha, chrípka a pod.) pacienti najčastejšie pijú zázvor vo forme zázvorovéhjo čaju. Zázvor je však chutná korenina a možno ho pridať aj do jedla.
Klasický zázvorový čaj – recept
Potrebujeme:
- čerstvý zázvor 5 cm
- 0,5l horúcej vody
- med a citrónová šťava na dochutenie
Postup:
Zázvor ošúpeme a nastrúhame. Približne 1 polievkovú lyžicu zázvoru zalejeme 0,5l horúcej vody a necháme lúhovať 5-10 minút. Vylúhovaný čaj precedíme a dochutíme medom a citrónovou šťavou.
Čaj – zázvor a kurkuma
Pridaním kurkumy do zázvorového čaju zvýšite protizápalové účinky čaju.
Potrebujeme:
- sušený zázvor 1 čajová lyžička
- sušená kurkuma 1 čajova lyžička
- šálka horúcej vody
- med,citrónová šťava, klinček na dochutenie
Postup:
Vodu nechajte prejť varom. Do šálky nalejte malé množstvo prevarenej vody a vsypte kurkumu a zázvor. Vymiešajte na hladkú pastu. Dolejte šálku do plna. Dochuťte medom, klinčekom a citrónovou šťavou.
Tip: Vodu môžete vymeniť za mandľové mlieko a získate tak krémovú verziu.
Kurča a losos na zázvore
Zázvor je možné pridať aj do varenia či pečenia.
Postupujte rovnako, ako pri bežnom recepte na pečené kurča či lososa, len ich naviac ochuťte aj zázvorom.
Závor – čo vás zaujíma
Alergia na zázvor
Alergia na zázvor nie je bežná, ale môže sa vyskytnúť. Prejavuje sa svrbením, brnením alebo opuchom úst. Pokiaľ uvedené ťažkosti zaznamenáte, zázvoru sa nabudúce vyhnite a môžete navštíviť lekára za účelom diagnostiky.
Zázvor a žalúdok
Zázvor sa ukázal ako účinný pri liečbe nevoľnosti a zvracania – dvoch charakteristických znakoch klasického podráždeného žalúdka. V skutočnosti sa zázvor dokonca používa na liečbu rannej nevoľnosti, bolesti svalov a menštruačných bolestí.
Zázvor a pankreas
V štúdiách bol zaznamenaný protirakovinový elekt zázvorového extraktu pri rakovine pankreasu.
Zázvor a žlčníkové kamene
Zázvor môže zvýšiť produkciu žlče a kontrakcie v žlčovode pri veľkých dávkach. Ak máte kamene v žlčníku alebo v žlčovode, zvýšené kontrakcie zvyšujú riziko, že sa kameň usadí v kanáliku a zablokuje tok žlče.
Zázvor a histamín
Zázvor sám o sebe neobsahuje veľa histamínu, takže je to vhodná potravina pri histamínovej intolerancii. Zázvor má dokonca schopnosť brzdiť rast baktérií, ktoré produkujú histamín. Užitočné informácie o histamínovej intolerancii sa dozviete v tomto článku: Histamínová intolerancia (HIT) – príznaky, lieky, zoznam potravín.
Tipy:
1. Ako očistiť zázvor
Zázvor sa lepšie čistí malou čajovou lyžičkou namiesto škrabky – najmä v záhyboch. Koncom čajovej lyžičky zoškrabávajte zázvorovú šupku.
2. Keď sa vám nechce čistiť zázvor
Ak sa Vám nechce čistiť a strúhať čerstvý zázvor, použite sušený – 1 čajovú lyžičku. V obchode sa dá kupiť aj čaj zo sušeného zázvoru. Prípadne si môžete načistiť a nastrúhať viac zázvoru a časť, čo nepoužijete, si usušte a použite nabudúce.
3. Zázvor je namodralý či nazelenalý
Nebojte sa, zázvor nie je pokazený, ide o inú odrodu, modro zelenkavá farba je v poriadku a pokojne ho môžete konzumovať. Čínsky zázvor má na reze namodralý/nazelenalý kruh, havajský zázvor je v celom reze namodralý. Modro zelenkavé sfarbenie je vďaka flavonoidom antokyanínom.
4. Ako skladovať čerstvý zázvor
Ak plánujete spotrebovať zázvor do 2-3 týždňov, ponechajte ho v chladničke. Ak ho chcete skladovať dlhšie, dajte ho do mrazničky.
Mohlo by Vás zaujímať:
Včelí peľ – kompletný návod (účinky, príprava, užívanie a ešte viac)
Otužovanie – zdravie, dlhovekosť, imunita, zápal
Rybí olej – prečo ho jesť a ako ho vybrať
Kvasená kapusta – jednoduchý recept
Kuracia pečeň, bravčová pečeň alebo hovädzia pečeň? Prečo ju jesť a ktorú vybrať?
Referencie:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/
(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-015-1027-6
(7) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18403946/
(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216660/
(12) https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/11/1929.long