- Čo je erythritol?
- Je erythritol bezpečný?
- Erythritol a vedľajšie účinky
- Zvyšuje erytritol hladinu cukru v krvi a inzulínu?
- Znižuje erythritol riziko srdcových ochorení?
- Erythritol a zdravie zubov
Erythritol (nespisovne erytritol) je prírodné sladidlo, tzv. alkoholový cukor a používa sa ako nízkokalorické sladidlo. Jeho nadmerné množstvo môže spôsobiť tráviace ťažkosti vrátane nevoľnosti. Citlivosť a príznaky sa môžu líšiť.
Nízkokalorické sladidlo erytritol sa môže zdať príliš dokonalé na to, aby to bola pravda. Je prírodné, nespôsobuje vedľajšie účinky a chutí takmer presne ako cukor – bez kalórií. V podstate má všetky pozitívne stránky bežného cukru bez akýchkoľvek negatív, hoci niektoré zdroje spochybňujú jeho výhody. Tento článok založený na dôkazoch hodnotí výhody a možné vedľajšie účinky erytritolu.
Čo je erythritol?
Erytritol patrí do triedy zlúčenín nazývaných alkoholové cukry (1).
Výrobcovia potravín používajú veľa alkoholových cukrov, ako je xylitol, sorbitol a maltitol. Väčšina z nich funguje ako nízkokalorické sladidlá vo výrobkoch bez cukru alebo s nízkym obsahom cukru.
Väčšina alkoholových cukrov sa v malom množstve nachádza v prírode, najmä v ovocí a zelenine. Vďaka spôsobu, akým sú tieto molekuly štruktúrované, môžu stimulovať receptory sladkej chuti na jazyku.
Erythritol sa zdá byť celkom odlišný od ostatných cukrových alkoholov. Obsahuje oveľa menej kalórií:
- Kryštálový cukor: 4 kalórie na gram
- Xylitol: 2,4 kalórií na gram
- Erythritol: 0,24 kalórií na gram
S iba 6% kalórií cukru, stále obsahuje 70% sladkej chuti.
Vo veľkovýrobe erythritol vzniká, keď určitý druh kvasiniek fermentuje glukózu z kukuričného alebo pšeničného škrobu. Konečný produkt vyzerá ako práškové biele kryštály.
Zhrnutie: Erythritol je alkoholový cukor používaný ako nízkokalorické sladidlo. Obsahuje približne iba 6% kalórií nachádzajúcich sa v rovnakom množstve cukru.
Je erythritol bezpečný?
Celkovo sa zdá, že erytritol je veľmi bezpečný.
Na zvieratách sa uskutočnili viaceré štúdie toxicity a účinkov na metabolizmus. Zistilo sa, že erytritol je bezpečný pre ľudí aj zvieratá (2).
Pre väčšinu alkoholových cukrov však existuje jedna hlavná výhrada: Môžu spôsobiť tráviace problémy.
Kvôli ich jedinečnej chemickej štruktúre ich ľudské telo nedokáže stráviť a nezmenené prejdú väčšinou vášho tráviaceho systému, až kým sa nedostanú do hrubého čreva.
V hrubom čreve sú fermentované rezidentnými baktériami, ktoré produkujú plyn ako vedľajší produkt.
V dôsledku toho môže konzumácia veľkého množstva alkoholových cukrov spôsobiť nadúvanie a tráviace ťažkosti. V skutočnosti patria do kategórie vlákien známych ako FODMAPs.
Erytritol sa však líši od ostatných alkoholových cukrov. Väčšina z nich sa absorbuje do krvného obehu skôr, ako sa dostane do hrubého čreva (3).
Chvíľu cirkuluje v krvi, kým sa nakoniec nevylúči v nezmenenej forme močom. Asi 90 % erythritolu sa vylučuje týmto spôsobom (4).
Zhrnutie: Väčšina erytritolu, ktorý skonzumujete, sa vstrebáva do krvného obehu a vylučuje sa močom. Zdá sa, že má vynikajúci bezpečnostný profil.
Erythritol a vedľajšie účinky
Až 90 % erytritolu, ktorý zjete, sa absorbuje do vášho krvného obehu. Zvyšných 10 % putuje nestrávených daľej do hrubého čreva.
Na rozdiel od väčšiny iných alkoholových cukrov sa zdá, že je odolný voči fermentácii baktériami hrubého čreva putuje v krvi, kým sa nakoniec nevylúči v nezmenenej forme močom. Asi 90 % erythritolu sa vylučuje týmto spôsobom (4).
Kŕmne štúdie poskytujúce až 0,7 až 1 gram na kilogram telesnej hmotnosti ukazujú, že je veľmi dobre tolerovaný (5).
Jedna štúdia však ukázala, že 50 gramov erythritolu v jednej dávke zvýšilo nevoľnosť a škvŕkanie v žalúdku (6).
Pokiaľ toho nezjete naraz veľké množstvo, je nepravdepodobné, že by vám erythritol spôsobil žalúdočnú nevoľnosť. Citlivosť na erytritol sa však môže líšiť od človeka k človeku.
Zhrnutie: Asi 10 % užitého erytritolu sa neabsorbuje do krvi a putuje dalej do hrubého čreva. Z tohto dôvodu môže veľmi vysoký príjem erythritolu spôsobiť niektoré tráviace vedľajšie účinky.
Erythritol nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu
Ľudia nemajú enzýmy potrebné na rozklad erytritolu.
Absorbuje sa do krvného obehu a potom sa nezmenený vylučuje močom.
V štúdiách na zvieratách sa zistilo, že erythritol inhibuje zvýšenie hladiny cukru v krvi a inzulínu (7).
Pre tých, ktorí majú nadváhu alebo cukrovku alebo iné problémy súvisiace s metabolickým syndrómom, sa erytritol javí ako vynikajúca alternatíva cukru.
Erythritol môže znížiť riziko srdcových ochorení
Štúdie na potkanoch s cukrovkou zistili, že erytritol pôsobí ako antioxidant, čo môže znížiť poškodenie krvných ciev spôsobené vysokou hladinou cukru v krvi (8).
Ďalšia štúdia s 24 dospelými s cukrovkou 2. typu zistila, že užívanie 36 gramov erythritolu každý deň po dobu jedného mesiaca zlepšilo funkciu ich krvných ciev a potenciálne znížilo riziko srdcových chorôb (9).
Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie, kým sa budú môcť uviesť akékoľvek tvrdenia o význame týchto zistení pre zdravie.
Erythritol môže prospieť zdraviu zubov
Jedným z bežných nepriaznivých účinkov nadmerného príjmu cukru je zlé zdravie zubov a zubný kaz.
Škodlivé baktérie v ústach využívajú cukor ako energiu. Pri tom uvoľňujú kyseliny, ktoré narušujú zubnú sklovinu. Výsledkom je, že alkoholové cukry sladkej chuti, ako je xylitol a erytritol, si našli cestu do produktov „priateľských k zubom“, pretože ich baktérie v ústach nedokážu využiť na energiu.
Xylitol a erytritol tiež priamo potláčajú rast baktérií (10).
3-ročná štúdia u 485 školákov zistila, že erytritol chráni pred zubným kazom ešte viac ako xylitol a sorbitol (11).
Výskum z roku 2016 dospel k rovnakému záveru, v ktorom sa uvádza, že erytritol je účinnejší proti zubnému plaku a kazu ako xylitol alebo sorbitol (12).
Ak sa vám článok páčil, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach prípadne sa prihlásiť na odber nových článkov.
Mohlo by Vás zaujímať:
Jód v strave a jeho význam. Tablety a prírodný jód.
Horčík (magnézium) a formy horčíka. Všetko stručne a jasne.
Vajcia. Prečo sú vajíčka zdravé? Ako ich jesť pre čo najvyšší účinok?
Kefír – 10 účinkov na zdravie, riziká a recept
Ako umelé modré svetlo z mobilov a tabletov nenávratne poškodzuje zrak. Prevencia a regenrácia.
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu? (1. časť)