Škorica je veľmi chutné a podmanivo voňajúce korenie.
Už tisíce rokov je cenená pre svoje liečivé vlastnosti.
Moderná veda teraz potvrdila to, čo ľudia vedeli už celé veky.
Tu je 10 zdravotných výhod škorice, ktoré sú podložené vedeckým výskumom.
1. Škorica obsahuje látku so silnými liečivými vlastnosťami
Škorica je korenie, ktoré sa vyrába z vnútornej kôry stromov vedecky známych ako Cinnamomum.
Používa sa ako prísada do jedla v dlhej histórii, ktorá siaha až do starovekého Egypta. Kedysi bola vzácna a cenná a považoval sa za dar vhodný pre kráľov.
V dnešnej dobe je škorica lacná, dostupná v každom obchode apoužíva sa ako prísada do rôznych potravín a receptov.
Existujú dva hlavné druhy škorice (1):
Cejlónska škorica: Tiež známa ako „pravá“ škorica.
Škorica Cassia: Dnes bežnejšia odroda, ktorú ľudia vo všeobecnosti označujú ako „škoricu“.
Škorica sa vyrába rezaním kôry škoricovníka. Potom sa extrahuje vnútorná kôra a odstránia sa drevnaté časti.
Keď vyschne, vytvorí pásiky, ktoré sa skrútia do roliek, nazývaných škoricové tyčinky. Tieto tyčinky môžu byť rozomleté na škoricový prášok.
Výrazná vôňa a chuť škorice sú spôsobené olejovou časťou, ktorá má veľmi vysoký obsah zlúčeniny cinnamaldehyd (2).
Vedci sa domnievajú, že táto zlúčenina je zodpovedná za väčšinu účinkov škorice na zdravie a metabolizmus.
2. Škorica obsahuje množsto antioxidantov
Antioxidanty chránia naše telo pred oxidačným poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Škorica je nabitá silnými antioxidantmi, ako sú polyfenoly (3).
V štúdii, ktorá porovnávala antioxidačnú aktivitu 26 korenín, sa škorica stala jasným víťazom, dokonca predbehla „superpotraviny“ ako cesnak a oregano (4).
3. Škorica má protizápalové vlastnosti
Zápal je v určitých situáciách dôležitý, nakoľko Pomáha telu bojovať s infekciami a opravovať poškodenie tkanív.
Zápal sa však môže stať problémom, keď je chronický a je namierený proti vlastným tkanivám tela.
V tomto smere môže byť užitočná škorica. Štúdie ukazujú, že toto korenie a jeho antioxidanty majú silné protizápalové vlastnosti (5).
4. Škorica môže znížiť riziko srdcových chorôb
Škorica sa spája so zníženým rizikom srdcových ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou predčasnej smrti na svete.
U ľudí s cukrovkou 2. typu sa preukázalo, že 1 gram (pol čajovej lyžičky) škorice denne má priaznivé účinky na krvné markery.
Znižuje hladiny celkového cholesterolu, „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, zatiaľ čo „dobrý“ HDL cholesterol zostáva stabilný (6).
Veľká prehľadová štúdia dospela k záveru, že tieto účinky môže mať dávka škorice len 120 mg denne. V tejto štúdii škorica tiež zvýšila hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.
V štúdiách na zvieratách bolo preukázané, že škorica znižuje krvný tlak (7).
V kombinácii môžu všetky tieto faktory drasticky znížiť riziko srdcových ochorení.
5. Škorica môže zlepšiť citlivosť na hormón inzulín
Inzulín je jedným z kľúčových hormónov, ktoré regulujú metabolizmus a spotrebu energie.
Je tiež nevyhnutný na transport krvného cukru z krvného obehu do buniek.
Problémom je, že veľa ľudí je odolných voči účinkom inzulínu.
Toto je známe ako inzulínová rezistencia, charakteristický znak vážnych stavov, ako je metabolický syndróm a cukrovka 2. typu.
Dobrou správou je, že škorica môže dramaticky znížiť inzulínovú rezistenciu, čím pomáha tomuto dôležitému hormónu vykonávať svoju prácu (8).
Zvýšením citlivosti na inzulín môže škorica znížiť hladinu cukru v krvi, ako je uvedené v ďalšom bode.
6. Škorica znižuje hladinu cukru v krvi a má silný antidiabetický účinok
Škorica je dobre známa pre svoje vlastnosti znižujúce hladinu cukru v krvi.
Okrem priaznivých účinkov na inzulínovú rezistenciu môže škorica znižovať hladinu cukru v krvi niekoľkými ďalšími mechanizmami.
Po prvé, škorica preukázateľne znižuje množstvo glukózy, ktorá sa dostane do krvného obehu po jedle (9).
Po druhé, zlúčenina v škorici môže pôsobiť na bunky napodobňovaním inzulínu (10).
To výrazne zlepšuje absorpciu glukózy, hoci pôsobí oveľa pomalšie ako samotný inzulín.
Početné štúdie na ľuďoch potvrdili antidiabetické účinky škorice a ukázali, že môže znížiť hladinu cukru v krvi nalačno o 10–30 % (11).
Účinná dávka je zvyčajne 1–6 gramov alebo približne 0,5–2 čajové lyžičky škorice denne.
7. Škorica môže mať priaznivé účinky na neurodegeneratívne choroby
Neurodegeneratívne ochorenia sú charakterizované progresívnou stratou štruktúry alebo funkcie mozgových buniek.
Alzheimerova a Parkinsonova choroba sú dva z najbežnejších typov.
Zdá sa, že dve zlúčeniny nachádzajúce sa v škorici inhibujú hromadenie proteínu nazývaného tau v mozgu, ktorý je jedným z charakteristických znakov Alzheimerovej choroby (12).
V štúdii na myšiach s Parkinsonovou chorobou pomáhala škorica chrániť neuróny, normalizovala hladiny neurotransmiterov a zlepšila motorické funkcie (13).
8. Škorica môže chrániť pred rakovinou
Rakovina je závažné ochorenie charakterizované nekontrolovaným rastom buniek.
Škorica bola široko študovaná z hľadiska jej potenciálneho využitia pri prevencii a liečbe rakoviny.
Celkovo sú dôkazy obmedzené na štúdie v skúmavkách a na zvieratách, ktoré naznačujú, že výťažky zo škorice môžu chrániť pred rakovinou (14, 15).
Pôsobí tak, že znižuje rast rakovinových buniek a tvorbu krvných ciev v nádoroch a zdá sa, že je pre rakovinové bunky toxická a spôsobuje bunkovú smrť.
Štúdia na myšiach s rakovinou hrubého čreva odhalila, že škorica je silným aktivátorom detoxikačných enzýmov v hrubom čreve, ktoré chránia pred ďalším rastom rakoviny (16).
9. Škorica pomáha v boji proti bakteriálnym a plesňovým infekciám
Cinnamaldehyd, jedna z hlavných aktívnych zložiek škorice, môže pomôcť v boji proti rôznym druhom infekcií.
Ukázalo sa, že škoricový olej účinne lieči infekcie dýchacích ciest spôsobené plesňami.
Môže tiež inhibovať rast niektorých baktérií, vrátane Listeria a Salmonella (17).
Antimikrobiálne účinky škorice môžu tiež pomôcť predchádzať zubnému kazu a znižovať zápach z úst (18).
10. Škorica môže pomôcť v boji proti vírusu HIV
HIV je vírus, ktorý pomaly narúša imunitný systém, čo môže nakoniec viesť k AIDS, ak sa nelieči.
Predpokladá sa, že škorica extrahovaná z odrôd Cassia pomáha bojovať proti vírusu HIV-1, najbežnejšiemu kmeňu HIV u ľudí (19).
Laboratórna štúdia skúmajúca bunky infikované HIV zistila, že škorica bola najvhodnejšou liečbou zo všetkých 69 skúmaných liečivých rastlín (20).
Na potvrdenie týchto účinkov sú však potrebné testy na ľuďoch.
Cejlónska škorica alebo škorica cassia?
Existujú dva druhy škorice, oba druhy vykazujú benefity.
Čo sa týka negatív, škorica obsahuje látku kumarín, ktorá môže byť vo väčších množstvách toxická.
Cassia škorica obsahuje tejto láttky 250x viac ako cejlónska škorica.
Ak konzumujete väčšie množstvá škorice denne, vyberte si cejlónsku škoricu.
Škorica – ako ju konzumovať a pridať do stravy
Teraz, keď už poznáte účinky škorice a jej benefity pre zdravie, ponúkamme Vám niekoľko tipov, ako škoricu zaradiť do jedálnička:
1. Posypte si škoricou jedlo.
Najjednoduchší spôsob konzumácie škorice je posypať si ňou jedlo, napríklad hrianky, ovsené vločky či kaše.
2. Uvarte si škoricový čaj.
Účinné látky v škorici sú rozpustné vo vode a robia skvelý čaj.
Budete potrebovať mletú škoricu alebo škoricovú tyčinku.
Ak máte tyčinku, povarte ju vo vode 5 -10 minút.
Ak máte sypanú škoricu, zamiešajte 1 čajovú lyžičku v šálke s horúcou vodou.
Ochutiť môžete už podľa preferencií – med, citrón, zázvor…
3. Kúpte si doplnok výživy
Dostupné sú kapsule. Môžete si ich vyrobiť aj doma.
4. Zjedzte ju s medom – škorica a med
Zmiešajte škoricu s medom tak, aby sa neprášila. Môžete natrieť na pečivo alebo zjesť samotné.
Škorica a chudnutie
Hoci je na internete popísaných veľa textov o účinkoch škorice na chudnutie, žiadna vedecká štúdia to nepreukázala.
Škorica a tehotenstvo
V tehotenstve sa odporúča to s ničím nepreháňať a takisto sa to týka škorice. Pokiaľ ju konzumujete v malých množstvách, návyky meniť nemusíte. Ďaľšie zaujímavé informácie nájdete v tomto článku: Škorica v tehotenstve.
Mohlo by Vás zaujímať:
Vitamín D + A – prevencia pred autoimunitnými ochoreniami
Ako znížiť vysoký krvný tlak? 21 účinných stratégií
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie