Praženica je jeden zo spôsobov, ako pripraviť vajcia, je tradičné jedlo slovenskej kychyne. Je veľmi jednoduchá na prípravu a pritom jedno z najnutričnejšie výživnýných jedál.
Obsahuje mnoho výživných látok, ako jód, selén, vitmíny skupiny B, vitamín A, cholín, vitamín D a iné (1).
Dávame Vám do pozornosti tento článok, kde sa dozviete o mnohých benefitoch konzumácie vajec. Sú dobré pre oči, mozog, pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, sú zdrojom vitamínu D. Nízka hladina vitamínu D je spojená s takmer každým chronickým či autoimunitnýcm ochorením. Kvaitné vajíčko (žĺtko) je superpotravina.
S našim receptom sa vám perfektná praženica určite podarí.
Ako sa robí perfektná praženica? Poďme na to.
Potrebujeme:
- 2-3 vajíčka
- 1PL masti alebo masla
- cibuľku alebo šalotku
- soľ
- voliteľné: slanina, kyslá smotana, korenie, bylinky, smotana (kyslá alebo šľahačková), hríby, klobáska
Postup:
1. Nakrájame si nadrobno cibuľku alebo šalotku, prípadne aj slaninku.
2. Vajcia si vyšľaháme v miske, osolíme.
3. Na panvici rozpustíme masť alebo maslo, orestujeme na ňom cibuľku a slaninu.
4. Oheň zmiernime a do panvice vylejeme osolené vajíčka. Na miernom ohni miešame. Praženicu zo sporáka stiahneme ešte trochu riedku, ona ešte na rozohriatej panvici stuhne.
5. Následne môžeme dochutiť voliteľnými ingredienciami – bylinkami, smotanou, korením, prípadne podľa chuti dosolíme.
Tipy:
Na 1 dospelú osobu počítame 2-3 vajcia.
Na dobrú praženicu naozaj stačí iba masť/maslo na potretie panvice, vajcia a soľ.
Najchutnejšia a najvýživnejšia praženica bude, ak zoženiete domáce vajíčka od sliepok, ktoré behajú po vonku a zobú im prirodzenú stravu – zeleň, mravce, červíky. Takéto vajíčka majú podľa testov viac živín a ich žĺtka sú viac oranžové.
Ak chceme, aby bola praženica jemnejšia, na každé vajíčko pridáme 1 polievkovú lyžicu vody (krok 2). Vodu vymiešame spolu s vajíčkami. Vyparovanie vody počas miešania vajec na panvici zabezpečí neustále naparovanie vajec a tak jemnejšiu štruktúru praženice.
Na zjemnenie chuti po dokončení môžete vmiešať do praženice kyslú alebo sladkú smotanu.
Mohlo by Vás zaujímať:
Vajcia. Prečo sú vajíčka zdravé? Ako ich jesť pre čo najvyšší účinok?
Stratené vajce – jednoduchý recept na stratené vajcia a 10 tipov
Kefír – 10 účinkov na zdravie, riziká a recept
Ako umelé modré svetlo z mobilov a tabletov nenávratne poškodzuje zrak. Prevencia a regenrácia.
Ako využiť svetlo na zvýšenie energie, nálady a výkonu? (1. časť)
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ako zvrátiť chronické a autimunitné ochorenie?