Urobili ste si avokádový puding alebo guacamole a zostala vám kôstka. Bežne ju asi vyhodíte, alebo kompostujete. Ponúkame Vám niekoľko tipov na jej využitie.
1. Konzumácia kôstky z avokáda – áno či nie?
Kôstka z avokáda obsahuje množstvo výživných látok:
Antioxidanty – Kôstka obsahuje viac ako 70 % antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v celom ovocí. Antioxidanty posilňujú imunitný systém a pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, regulujú vysoký krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu a zabraňujú mŕtvici.
Kôstky (aj šupky) obsahujú vysoké hladiny antioxidantov, ako sú katechíny a prokyanidíny, ktoré pôsobia protizápalovo. Znižujú bolesť kĺbov, opuchy, stuhnutosť a stratu funkcie kĺbov spojenú s artritídou.
Majú tiež veľa antioxidačných fenolových zlúčenín, ktoré môžu hrať významnú úlohu pri prevencii rôznych degeneratívnych ochorení, rastu nádorov a kardiovaskulárnych ochorení. Môžu tiež pomôcť znížiť zápalové stavy, cukrovku a posilniť imunitu.
Tak ako zelený čaj, kôstka z avokáda obsahuje polyfenoly, čo sú mikroživiny, ktoré môžu hrať úlohu pri prevencii rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.
Kôstka má veľmi vysoký obsah draslíka. Čím mladšie (menej zrelé) je ovocie, tým vyšší je obsah draslíka. Obsahuje tiež významné hladiny fosforu, ale nie také významné ako draslíka.
Riziká konzumácie kôstky z avokáda
Existujú obavy, že niektoré rastlinné zlúčeniny v semene avokáda, ako sú inhibítory trypsínu a kyanogénne glykozidy, môžu byť škodlivé (1). Testy bezpečnosti semien avokáda sú v počiatočných štádiách a obmedzujú sa na štúdie na zvieratách.
Zistilo sa, že kôstka z avokáda môže byť vo veľmi vysokých dávkach škodlivá pre myši a potkany a nie je známe, či je bezpečná na konzumáciu pre ľudí.
Konzumácia kôstky z avokáda – ako na to
Ak sa napriek vyššie uvedenému rozhodnete kôstku konzumovať, najlepšie je ju vysušiť (môžete aj v rúre), následne rozrezať a pomlieť. Zomletý prášok môžete použiť napríklad do smoothie, čaju, omáčky, či dresingu.
2. Kôstka z avokáda a nezmazateľný atrament
Historicky sa výťažky z kôstok avokáda používali ako atramenty a potravinárske farbivá.
Vložte kôstku z avokáda do hrubšieho plastového vrecka a rozdrvte ju pomocou niečoho ťažkého, ako je kladivo alebo tehla. Mliečna tekutina, ktorá vyteká, sa po vystavení vzduchu zmení na červenú alebo čiernu. Do tejto tekutiny ponorte kaligrafické pero alebo tenký štetec a použite ho na písanie alebo maľovanie na list papiera.
3. Experiment s klíčením pre deti
Deti milujú špinavé ruky a učenie sa prostredníctvom praktických aktivít. Naklíčenie semien avokáda je skvelým projektom v domácej škole alebo triede, ktorý študentov učí klíčiť. Postup je jednoduchý:
- Naplňte malú nádobu vodou
- Umyte semienko
- Vložte do nej štyri špáradlá
- Zaveste ju nad nádobu tak, aby sa dotýkala vody
- Umiestnite na slnečné miesto a počkajte asi šesť týždňov, kým vyklíči
4. Vypestujte si avokádový strom
Naklíčenie semienok je jednoduché (pozri bod 2). V priebehu týždňov budete mať krásnu rastlinu, ktorá rozžiari váš dom. So svojimi tmavými lesklými listami bude izbová rastlina avokáda vyzerať skvele na kuchynskej linke, v kúpeľni, vonku na palube alebo kdekoľvek sa ju rozhodnete postaviť.
Ak však plánujete zasadiť strom vonku, mali by ste vedieť, že avokádovým stromom sa najlepšie darí pri pomerne teplých teplotách (15-30 °C) s miernou vlhkosťou. Stromy netolerujú mrazivé teploty, takže slovenskú zimu vonku stromček zrejme neprežije.
5. Zmiernite bolesť zubov
Odrežte kúsok kôstky a priložte na boľavý zub, aby ste zmiernili bolesť. Pomôcť môže aj kloktanie vychladnutým čajom z usušenej a postrúhanej kôstky.
6. Upokojte svrbivú, boľavú pokožku
Semená rozdrvte a nechajte týždeň lúhovať v olivovom oleji. Po prefiltrovaní sa tento olej môže aplikovať na svrbivú, boľavú pokožku.
7. Masáž nôh
Semená avokáda sú hladké, tvrdé a majú správnu veľkosť na masáž chodidiel. Nazbierajte niekoľko kôstok a umiestnite ich do lavóra alebo veľkej misy. Potom na ne položte chodidlá a pohybom a tlakom si ich pomasírujte.
8. Pridajte ju do šampónu
Vylepšenie vlastností šampónu je jednoduché, vlasom dodá mnohé živiny.
Tento šampón zahusťuje a zjemňuje vlasy a hovorí sa, že tiež pomáha znižovať šedivenie.
Postup:
- Umyte a vysušte tri kôstky.
- Pomocou strúhadla na zeleninu ich nastrúhajte do hrnca.
- Pridajte šesť pohárov vody a priveďte do varu.
- Podusiť asi 30 minút. Necháme vychladnúť.
- Preceďte do fľaše alebo pohára.
- Skombinujte tri šálky tejto infúzie so 60ml prírodného šampónu.
Teraz ste pripravení umyť si vlasy! Zvyšok vody nechajte v chladničke, aby ste ju podľa potreby zmiešali so šampónom.
9. Prírodná farba na látku
Kôstky použite na výrobu prírodného ružového farbiva na látky.
Najrýchlejším spôsobom je jednoducho vyvárať textílie s kôstkami a šupkami asi 45 minút. To vám poskytne veľmi svetloružové farbivo s malým úsilím.
10. Použite ich na zábavu
Vysušte niekoľko kôstok, potom ich upečte a nalakujte, aby ste ich ochránili pred vlhkosťou. Ak máte chuť, natrite si ich metalickou farbou. A teraz ich môžete použiť na zhadzovanie kuželiek, petenque alebo žonglovanie.
Sú tiež vhodné do detskej kuchynky na hranie.
Mohlo by Vás zaujímať:
Vitamín D + A – prevencia pred autoimunitnými ochoreniami
Ako znížiť vysoký krvný tlak? 21 účinných stratégií
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Hemoroidy. Príčiny a liečba. Účinná pomoc aj na doma.
Ako zvrátiť chronické a autimunitné ochorenie?
Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov