Škorica a med sú dve prírodné zložky s mnohými zdravotnými výhodami.
Niektorí ľudia tvrdia, že keď sa tieto dve zložky spoja, dokážu vyliečiť takmer akúkoľvek chorobu.
Aj keď existujú dôkazy, že každý z nich má nejaké medicínske využitie, viaceré tvrdenia o zmesi medu a škorice sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé.
Poďme sa pozrieť na to, čo je pravda a čo nie.
Kombinácia – škorica a med
Škorica a med majú samy o sebe viacero zdravotných účinkov. Niektorí ľudia však predpokladajú, že kombinácia oboch je ešte výhodnejšia.
V roku 1995 kanadský bulvárny denník publikoval článok, ktorý poskytoval dlhý zoznam chorôb, ktoré by sa dali vyliečiť zmesou medu a škorice.
Odvtedy sa začali množiť odvážne tvrdenia o spojení medu a škorice.
Aj keď tieto dve zložky majú veľa zdravotných aplikácií, nie všetky tvrdenia o kombinácii týchto dvoch sú podložené vedou.
Škorica – účinky na zdravie
Škorica je obľúbená korenina pri varení a pečení, ktorú možno užívať aj ako doplnok.
Existujú dva hlavné typy:
- Cassia škorica. Táto odroda, známa aj ako čínska škorica, je najobľúbenejším druhom v obchodoch s potravinami. Je lacnejšia, má nižšiu kvalitu ako cejlónska škorica a má niektoré potenciálne vedľajšie účinky.
- Cejlónska škorica. Tento druh je známy ako „pravá škorica“. Je oveľa ťažšie ju zohnať ako škoricu Cassia a má o niečo sladšiu chuť.
Zdravotné prínosy škorice sú spojené s aktívnymi zlúčeninami v jej esenciálnom oleji.
Najviac preštudovanou zlúčeninou škorice je cinnamaldehyd a práve ten dáva škorici jej korenistú chuť a vôňu (1).
Tu sú niektoré z najpôsobivejších výhod škorice:
- Môže znížiť zápal. Dlhodobý zápal zvyšuje riziko chronických ochorení. Štúdie ukazujú, že škorica môže pomôcť znížiť zápal (2).
- Môže pomôcť pri liečbe neurodegeneratívnych ochorení. Niekoľko štúdií v skúmavkách naznačuje, že škorica môže pomôcť spomaliť progresiu Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Tieto výsledky je potrebné potvrdiť v štúdiách na ľuďoch (3, 4).
- Môže pomôcť chrániť pred rakovinou. Niekoľko štúdií na zvieratách a v skúmavkách zistilo, že škorica pomáha predchádzať rastu a reprodukcii rakovinových buniek. Tieto výsledky však musia byť potvrdené štúdiami na ľuďoch (5).
V tomto článku sa dozviete o ďaľších účinkoch škorice: Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov.
Niekde sa tiež tvrdí, že škorica môže byť prirodzenou liečbou poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), syndrómu dráždivého čreva (IBS), predmenštruačného syndrómu (PMS), syndrómu polycystických ovárií (PCOS) a otravy jedlom.
Neexistujú však dostatočné dôkazy na podporu týchto tvrdení.
Med – účinky na zdravie
Okrem toho, že je med zdravšou alternatívou cukru, má viacero liečebných využití.
Je však dôležité poznamenať, že nie všetky typy medu sú rovnaké.
Väčšina pozitívnych účinkov medu je spojená s aktívnymi zlúčeninami, ktoré sú najviac koncentrované vo vysokokvalitnom, nefiltrovanom mede.
Tu sú niektoré vedecky podložené výhody medu:
- Môže byť účinným prostriedkom na potlačenie kašľa. Jedna štúdia zistila, že med bol účinnejší pri potláčaní nočného kašľa ako dextrometorfán, aktívna zložka väčšiny sirupov proti kašľu. Je však potrebný ďalší výskum (6).
- Účinná liečba rán a popálenín. Prehľad šiestich štúdií zistil, že aplikácia medu na pokožku je účinnou liečbou rán (7).
Med sa tiež považuje za prostriedok na zaspávanie, podporu pamäti, prírodné afrodiziakum, liečbu kvasinkových infekcií a prirodzený spôsob, ako znížiť povlak na zuboch, ale tieto tvrdenia nie sú podložené vedou.
Škorica a med – kombinované účinky na zdravie?
Oboje – škorica a med – majú niektoré účinky rovnakéa a tak ich kombináciou môžete získať vyšší účinok, ak keby ste použili iba jednu zložku.
Môžu znížiť riziko srdcových ochorení
Zmes škorice a medu má potenciál znížiť riziko srdcových ochorení, pretože môže pomôcť znížiť niekoľko jeho rizikových faktorov – zlý (LDL) cholesterol (8), tuky v krvi (9) a krvný tlak (10).
Môžu pomôcť pri hojení rán
Med aj škorica majú dobre zdokumentované liečivé vlastnosti, ktoré by mohli pomôcť pri liečbe kožných infekcií, keď sa zmes aplikuje lokálne.
Med a škorica majú schopnosť bojovať proti baktériám a znižovať zápal, čo sú dve vlastnosti, ktoré sú veľmi dôležité, pokiaľ ide o hojenie pokožky (11, 12).
Môžu pomôcť pri cukrovke
Je dobre zdokumentované, že pravidelná konzumácia škorice je dobrá pre ľudí s cukrovkou. Môže tiež pomôcť predchádzať cukrovke tým, ýe zmižuje cukor v krvi (13).
Med má tiež určité potenciálne výhody pre ľudí s cukrovkou. Štúdie ukázali, že med ovplyvňuje hladinu cukru v krvi menej výrazne ako cukor (14).
Obsahujú antioxidanty
Med aj škorica sú vynikajúcimi zdrojmi antioxidantov, ktoré majú viacero výhod pre vaše zdravie (15, 16).
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia pred nestabilnými molekulami nazývanými voľné radikály, ktoré môžu poškodiť vaše bunky.
Škorica a med – neoverené tvrdenia
Koncept kombinácie dvoch účinných zložiek na vytvorenie ešte silnejšieho lieku dáva zmysel.
Žiadne štúdie však nepreukázali, že kombinácia medu a škorice vytvára zázračnú látku, ktorá lieči viaceré neduhy.
Mnohé účinky, o ktorých sa tvrdí, nie sú potvrdené vedou. Ide napríklad o:
- Bojuje s príznakmi alergie. Boli vykonané niektoré štúdie o schopnosti medu znižovať príznaky alergie, ale dôkazy sú slabé.
- Lieči bežné prechladnutie. Med a škorica majú silné antibakteriálne vlastnosti, no väčšinu prechladnutí spôsobujú vírusy.
- Lieči akné. Zatiaľ čo antibakteriálne vlastnosti oboch zložiek môžu byť prospešné pre pleť so sklonom k akné, štúdie nepreskúmali schopnosť zmesi liečiť akné.
- Napomáha chudnutiu. Niekoľko štúdií naznačuje, že nahradenie cukru medom prispieva k menšiemu prírastku hmotnosti, ale neexistuje žiadny dôkaz, že med a škorica vám pomôžu schudnúť.
- Zmierňuje bolesť pri artritíde. Med a škorica zmierňujú zápal, ale neexistuje žiadny dôkaz, že aplikácia týchto potravín na pokožku môže znížiť zápal v kĺboch.
- Upokojuje tráviace problémy. Existujú tvrdenia, že med môže pokryť váš žalúdok a že obe zložky budú bojovať proti bakteriálnym infekciám v črevách. Tieto tvrdenia však nie sú podložené výskumom.
Škorica a med – ako ich využiť pre zdravie
Najlepší spôsob, ako použiť med vo vašej strave, je nahradiť ním cukor.
Uistite sa, že kupujete nefiltrovaný med, pretože väčšina vysoko spracovaného medu na regáloch supermarketov neponúka žiadne zdravotné výhody.
Med používajte opatrne, pretože má stále vysoký obsah cukru.
Mali by ste si tiež uvedomiť, že škorica obsahuje zlúčeninu nazývanú kumarín, ktorá môže byť vo veľkých dávkach toxická. Obsah kumarínu je oveľa vyšší v škorici Cassia ako v škorici cejlónskej.
Najlepšie je kúpiť si cejlónsku škoricu, ale ak konzumujete odrodu Cassia, obmedzte svoj denný príjem na 1/2 čajovej lyžičky (0,5–2 gramy). Pokojne môžete skonzumovať až 1 čajovú lyžičku (asi 5 gramov) cejlónskej škorice denne.
Ak chcete použiť med a škoricu na liečbu kožnej infekcie, zmiešajte med s malým množstvom škoricového oleja a aplikujte ho priamo na infikovanú pokožku.
Mohlo by Vás zaujímať:
Vitamín D + A – prevencia pred autoimunitnými ochoreniami
Ako znížiť vysoký krvný tlak? 21 účinných stratégií
14 overených tipov na dobrý spánok
Okuliare na počítač. Ktoré počítačové okuliare fungujú? Prečo ich potrebujete.
Otužovanie – tajná zbraň k imunite, chudnutiu a dlhovekosti
Ketodiéta – benefity pre zdravie
Hemoroidy. Príčiny a liečba. Účinná pomoc aj na doma.
Ako zvrátiť chronické a autimunitné ochorenie?
Škorica a jej účinky. Čo dokáže škorica? 10 benefitov